Kaçkar Dağlarında dönüşümsel öğrenmeye bir bakış: Turistlerin seyahat deneyimlerini anlamaya yönelik bir çalışma
A look at transformational learning in kaçkar mountains: A study to understand travel experiences of tourists
- Tez No: 563409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ÖMÜRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel Seyahat, Dönüşümsel Öğrenme, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Seyahat Motivasyonu, Transformational Travel, Transformative Learning, Kaçkar Mountains National Park, Travel Motivations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Seyahat ve turizm insanlar üzerinde dönüştürücü bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı gezginlerin Kaçkar Dağları Milli Parkı'na seyahat motivasyonlarını, seyahat sürecinde yaşadıkları deneyimleri ve sonucunda gerçekleştirdikleri seyahatin kendileri üzerindeki dönüştürücü etkilerini açıklamaktır. Dönüşümsel Öğrenme Kuramı'nın (Mezirow, 1978) kuramsal dayanak oluşturduğu çalışmada nitel araştırma yöntemleri tercih edilerek fenomenoloji yaklaşımı benimsenmiştir. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı ziyaret etmiş 16 katılımcıdan zengin ve derin veri sağlanmıştır. Veri geliştirme aracı olarak mülakat tekniğine başvurulmuştur. Ayrıca veri zenginliği elde edebilmek adına bazı katılımcılardan e-posta yöntemiyle veri sağlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Kaçkar Dağları Milli Parkını ziyaret eden katılımcıların seyahat motivasyonları kaçış, yenilik arayışı, merak ve doğada bulunma olarak tespit edilmiştir. Katılımcılarda yerel halk ile, diğer gezginlerle ve doğa ile etkileşimde bulunmanın dönüşümü tetikleyen en önemli deneyimler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın temel amacına yönelik olarak katılımcıların çevresel farkındalık, davranışsal değişim, kendini gerçekleştirme, kişisel gelişim, sosyal ve kültürel değişim, sağlık ve iyi oluş ve toplumsal fayda geliştirdikleri bulgulanmıştır. Sonuç olarak mevcut çalışma ile seyahat ve turizmin gezginler üzerindeki dönüştürücü gücü, Kaçkar Dağları Milli Parkı özelinde tespit edilmiştir. Böylece yerli literatüre yaptığı katkıların yanı sıra Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın dönüştürücü potansiyeli de ortaya koyulmuştur. Ayrıca çalışma sonraki çalışmalara yol gösterebilecek yeni araştırma önerilerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Travel and tourism has the potential to transform on people. In this context, the aim of this study is to explain the travel motivation of the travelers to the Kaçkar Mountains National Park, the experiences they had during the travel process and the transformative effects of the travel they have made as a result. In this study, which is the theoretical basis of Transformational Learning Theory (Mezirow, 1978), qualitative research methods are preferred and phenomenology approach is adopted. Rich and deep data were obtained from 16 participants who visited the Kaçkar Mountains National Park. Interview technique was used as data development tool. In addition, data was provided by e-mail from some participants in order to obtain rich data. In the research findings, it is concluded that the motivation of the participants who visited Kackar Mountains National Park was determined as escape, novelty, curiosity and nature. It was found that interacting with local people, other travelers and nature in the participants was the most important experience that triggered the transformation. For the main purpose of the study, it was found that the participants improved environmental awareness, behavioral change, self-realization, personal development, social and cultural change, health and well-being and social benefit. As a result, the transformative power of travel and tourism on travelers has been determined in the Kaçkar Mountains National Park. Thus, in addition to its contributions to the domestic literature, the transformative potential of the Kaçkar Mountains National Park was also revealed. Furthermore, the study sheds light on new research proposals that can lead to further studies.