Marka kent olmanın önemi: Çanakkale örneği
Importance of being brand cities: A case study of Çanakkale
- Tez No: 563649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Marka, Marka Kent, Kentlerin Markalaşması, Kent İmajı, Kent Kimliği, Çanakkale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ticari hayatın vazgeçilmez kavramlarından olan marka, mal ve hizmetlerin tüketicilere yönelik en önemli tanıtım ve reklam aracıdır. Ürünlerin birbirlerinden ayırt edilmesi amacıyla üretici ya da satıcıyı farklılaştıracak arayış“marka”kavramının doğmasına neden olmuştur. Günümüzde bir ürün ya da hizmetin tercih edilme nedenlerinden en önemlisi olan marka, ürüne duyduğumuz güvenle ilgilidir. Marka sadece bir ürün ve hizmet için değil, artık kentler içinde söz konusudur.“Marka kent”olmanın temelinde kentin pazarlanması vardır. Bir marka öyküsü bir bireyin bir kenti ziyaret etme kararında, onun ürünlerini ve hizmetlerini satın almasında, orada iş yapmasında hatta yerleşmesinde büyük bir etki yaratmaktadır. Her kent, her yöre hatta her ülke dünya refahından pay almak için yarış içindedir. Burada amaç; daha iyi anılmak ve hatırlanmak, ziyaret edilmek ve kentin itibarını ve gelirini arttırmaktır. Bu bağlamda uygulanacak yol ve yöntemlerin tamamına kent pazarlaması, varılmak istenen hedefe“marka kent”denmektedir. Marka, pazarlama çalışmalarının tek hedefi ve en önemli görevidir. Çünkü artı değer, yani kâr, oradadır. Dolayısıyla, Kentin ününü oluşturacak marka elemanlarının özenle seçilmesi gerekmektedir. Çanakkale İli, kültür yapısı köklü tarihiyle, Boğazı, eşsiz doğasıyla markalaşabilen ürünlere sahiptir. Bu çalışmada, Çanakkale İlinin“marka kent”potansiyeli değerlendirilmiştir. Bununla ilgili olarak ilk bölümde kentler, kentlerin tarihi ve gelişimi, İkinci bölümde ise marka kavramı, türleri ve önemi açıklanmıştır.“Kent”ve“marka”kavramlarının nasıl bir arada kullanılmaya başlandığı incelenmiştir. Çanakkale İlinin değerlerine, üçüncü bölümde yer verilmiştir. Yapılan SWOT analizi sonucunda gerekli sonuç ve öneriler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this process“Brand”is not only valid for the products and services but also valid for the cities. The basis of being“Brand City”is the marketing of the city. Each city, each region and even each country is in a competition to utilize from the prosperity of the world. The aim is being commemorate Much better and remembered being paid a visit and having the revenue and prestige of the city increasing. In this respect, all the methods that will be employed is called“City Marketing”and the target that will be demanded is called“Brand City”. Çanakkale City has brandable products with its cultural structures, deep-rooted history, Bosphours of Çanakkale, unique nature. In this study has been evaluated of Çanakkale's“Brand Potential City”. This study is evaluates trademark potential of Çanakkale province to related. Related to that, in the first part study discusses cities, history of cities and development of cities. In the second part it discusses the concept of trademark, types of trademark and importance of them. It examines how did concepts of“Trademark”and“City”started being used together. Study mentions of Çanakkale's values in the third part. With an analysis made with the information given before study, it explains the necessary conclusions and suggestions. KEY WORDS: City, Urbanization, Brand – Trademark, City- Branding, Image of the city, Identity of City, Çanakkale.