Geri Dön

Necm sûresi'nin Rûhu'l-Meânî ve Tahrir et-Tenvir adlı tefsirlerden karşılaştırmalı tefsiri

The comparative commentary between surah of Najm and commentary named Rûhu'l-Meânî and Tahrir et-Tenvi̇r

  1. Tez No: 563652
  2. Yazar: CEMİL DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALABALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Necm Sûresi, Âlûsî, İbn Âşur, Tefsir, Karşılaştırma, Necm Surah, Alusi, Ibn Âsur, tafsir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65

Özet

Necm Suresi içerisinde secde ayeti barındırarak inzâl olan ilk suredir. Kerim Kitabımız'ın elli üçüncü suresidir. Mekkî sûrelerdendir. Bu sûre Efendimiz'in en önemli mûcizelerini anlatması bakımından önemlidir. Özellikle İsra hadisesini ve ondaki Efendimizin konumunu daha detaylı görmekteyiz. Necm Suresi Efendimiz'i her konuda desteklemiştir. Özellikle her söylediğinin vahiy olması Efendimiz'e ayrı bir değer ve konum ortaya çıkarmıştır. Âlusi ve İbn Âşur, ikisi de hem dirâyet hem de rivayet tefsirini birbirine mezc etmiş müfessirlerdir. Yaşadıkları coğrafya itibariyle şarkın ve garbın düşünce sistemini aktarmaya çalışmışlardır. Biz de hem klasik hem de modern anlamda düşünceleri göstermeye çalıştık. Surenin tefsirini yapmadan önce, giriş bölümünde tefsirin önemini ve ona olan ihtiyacı anlattıktan sonra neden Necm Suresini tercih ettiğimizi anlatmaya ve farklı kaynaklardan yararlanarak ayetlerden elde edeceğimiz çıkarımları açıklamaya çalıştık. Ulemanın genelde ittifak etmelerinin yanında yirmiye yakın ayette rivayetleri farklı yorumladıklarını gördük. Garanik hadisesinde Efendimiz her yönüyle desteklenmiş ve müşriklerin itham ve fitneleri boşa çıkarılmıştır. Şahsi sorumluluk ilkesi surede işlenmiş ve hiçbir kimsenin değil bir kimsenin yaptıklarından sorumlu olmadığı serdedilmiştir. Kur'an'ı Kerim'in nüzûlünün üzerinden asırlar geçse de ''Hala diri ve yeni nâzil olmuş gibi canlıdır.'' kuralı anlatılmaya çalışılmıştır. Âyetler karşılaştırılarak mukarren metod uygulanmaya çalışılmıştır. Çok fazla îrabî tahlillere girmeden yanlız manaya odaklandı. Çok fazla başlık kullanmadan ana konuya dikkat çekildi. Müfessirleri ve tefsirleri tanıtmama nedenimiz, daha çok ayetlerin çıkarımlarını açıklamaktır. Bu çalışmayı tefsir mev'zui tarzında düşünerek yaptık. Tefsirlerde genelde aradığımız hususları almaya çalıştık.

Özet (Çeviri)

It is the first time in which the prophetic verse contains a verse in Surah Najm. It is the fifty third surah of our book. One of the surahs of Mecca. This time is important in terms of telling the most important miracles of our Lord. We especially see the Israeli incident and the position of our Lord in more detail. Surah Najm supported our Lord in all matters. In particular, the revelation of everything he says has revealed a distinct value and position to our Prophet. Âlusi and İbn Âşur are mufisirs that both blended in the dirac and narrative commentary to each other. They tried to convey the thought system of song and garb in terms of their geography. We tried to show both classical and modern ideas. Before explaining the surah, we tried to explain why we prefer the surah Necim after explaining the importance and need of the commentary in the introduction and explaining the inferences from the verses by using different sources. We have seen that the Ulama generally interpreted the narratives differently in almost twenty verses as well as alliance. In the Garanik incident, our Prophet was supported in every aspect and the accusations and corruption of the polytheists were frustrated. The principle of personal responsibility has been established in the surah and it has been demonstrated that no one is responsible for the actions of any person, not anyone. Even though centuries passed over the Qur'an's verse, '' It is still alive and alive as if it had been new." rule was tried to be explained. The verses were compared and mucarren method was applied. The focus was on lonely meaning, without going through too much of an analysis. The main topic was noted without using too many titles. The reason why we do not introduce commentators and commentaries is to explain the inferences of the verses. We did this work by thinking in the style of commentary mev'zui. We have tried to get the issues we usually seek in the exegesis.

Benzer Tezler

  1. الدلالات الإشارية في سورة النجم دراسة تحليلة نقدية

    Necm suresindeki işârî delaletler - eleştirel bir analitik çalışma

    KHUDHUR MAHMOOD A ULJABBAR

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinKarabük Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMAD ALI ALAHMAD

  2. تفسير القرآن العظيم لشمس الدين محمد المصري الشافعي من بداية سورة النجم إلى نهاية سورة الواقعة دراسة وتحقيق

    Şemseddin Muhammed el-Mısri eş-Safii'nın Tefsiru'l-Kur'ani'l-Azim'inin Tahlil ve Tahkiki (En-Necm suresinin başından el-Vakıa suresinin sonuna kadar

    TAQWA AHMED MAJEED MAJEED

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KILIÇ

  3. Ayetler ve hadisler ışığında mi'racta Ru'yetullah

    Ruyat al-alah in miraj in the light of verses and hadiths

    AYFER YUNUS

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinIğdır Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET SALİH GECİT

    DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTUTAN

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÖZÜÇALİŞİR

  4. Necm suresinin eğitim açısından yorumu

    Başlık çevirisi yok

    LÜTFİ CAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    DinMarmara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA USTA

  5. Necm sûresinin Arap dili ve belâgatı açısından incelenmesi

    An examination of surat Najm in terms of Arabic language and rhetoric

    HATİCE MIZRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DilbilimÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHFUZ GEYLANİ