تفسير القرآن العظيم لشمس الدين محمد المصري الشافعي من بداية سورة النجم إلى نهاية سورة الواقعة دراسة وتحقيق
Şemseddin Muhammed el-Mısri eş-Safii'nın Tefsiru'l-Kur'ani'l-Azim'inin Tahlil ve Tahkiki (En-Necm suresinin başından el-Vakıa suresinin sonuna kadar
- Tez No: 821490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tafsir, Al-Misri, Surah Al-Najm, Surah Al-Qamar, Surah Al-Rahman, Surah Al-Waqi'ah, Investigation
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
God Almighty has provided imams and interpreters preoccupied with learning and teaching the Holy Qur'an to people. Some of these scholars were known and famous; others, their manuscripts kept on shelves in libraries, among them the scholar Shams Al-Din Al-Misri, the author of the manuscript of the interpretation of the Great Qur'an, which we sought to study and bring it out in a scientific way to be at the fingertips of Knowledge Seekers.This research deals with investigating and studying an important interpretation, the interpretation of the Holy Qur'an, from Surah Al-Najm to the end of Surah Al-Waqi'ah (Study and Investigation). We tracked the proof of the difference with all accuracy and scientific honesty, in addition to studying the author's approach and sources in his interpretation. Our study relied on the isam approach (Islamic Research Center), so we transcribed the entire manuscript following the current spelling rules. Then, we matched it with the second one. Through our study, we reached several results, including Imam Shams al-Din relied on a variety of sources, still, he transferred a lot from Tafsir al-Qurtubi (may God Almighty have mercy on him), there is a diversity in his mention of Hadiths between the true and weak, sometimes the Hadith is entirely mentioned, but sometimes is partly said. Finally, the reader of the interpretation of Imam Shams al-Din finds that the linguistic sciences have taken a large part of his interpretation, as he was interested in explaining the parsing aspects and the syntactical differences.
Özet (Çeviri)
Allah, Kur'an-ı Kerimi öğrenmek ve öğretmek için birçok âlim ve müfessiri bu işle meşgul etmiştir. Bu âlimlerin bazıları tanınmış, bazıları da tanınmamış ve eserleri kütüphanelerde unutulmuştur. Bu unutulan eserlerden biri de“Tefsîru'I-Kur'âni'l-Azîm”adlı eserin sahibi İmam Şemseddin el-Mısrî'dir. Bu eseri bilimsel olarak incelememizin, ilim yolundaki öğrencilere faydasının dokunacağını umuyoruz. Bu tez, önemli bir tesfir olan“Tefsîru'I-Kur'âni'I-Azîm”adlı eserin en-Necm sûresinin başından el-Vâkıa sûresinin sonuna kadar kısmı ihtiva etmektedir. Bu çalışmamızda İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi) metodunu esas aldık. Yazma eserin tamamını şu anda bilinen yazım kurallarına göre kopyaladık. Ardından ikinci nüsha ile karşılaştırarak yazarın tefsirdeki metodunu ve kaynaklarını incelemenin yanında, ilmi bir emanet ve tüm dikkatle nüshalar arasındaki ihtilafı tespit etmeye çalıştık. Çalışmamızda ulaştığımız bazı önemli sonuçlar şunlardır: İmam Şemseddin birçok farklı kaynağa dayanmıştır. Ancak daha çok Kurtubî'nin (Allah ona rahmet etsin) tefsirinden nakilde bulunmuştur. Sahih hadisler yanında zayıf hadisleri de zikretmiştir. Bazen hadisin tamamını, bazen de bir kısmını zikretmiştir. İmam Şemseddin'in tesfirini okuyan, onun tefsirinden büyük bir kısmında dil ilimlerinin yer aldığını görür. Şemseddin Mısrî irap vecihleri ile nahiv farklılıklarını açıklamakla ilgilenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tefsir, el-Mısrî, en-Necm sûresi, el-Kamer sûresi, er-Rahmân suresi, el-Vâkıa sûresi, Tahkik.