Latife Tekin'in romanlarında yabancılaşma
The alienation of Latife Tekin's novels
- Tez No: 563653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Latife Tekin, Alienation, Modernism, Postmodernism, Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yabancılaşma günümüzde hayatımızın her alanında karşımıza çıkan temel sorunlardandır. Aynı şekilde edebiyatın da ilgi alanına girmiş olan yabancılaşma adeta her alanı çepeçevre sarmış durumdadır. Tanzimat ile birlikte başlamış olan modernleşme akımı Türk toplumunda bir karmaşa ortaya çıkarmış, bunun sonucu olarak da kültüre ve toplum değerlerine olan yabancılaşma romanlarda ele alınmaya başlanmıştır. Yabancılaşmayı, insanın öz benliğine ve içinde yaşamış olduğu toplumun sosyo-kültürel değerlerine ters davranışlar göstermesi şeklinde açıklayabiliriz. Çalışma, beş bölümden ve Kaynakça'dan meydana gelmektedir. Latife Tekin'in romanlarında yabancılaşma konusunu ele aldığımız için ilk bölümde yabancılaşma kavramının tarihi, Dünya ve Türk edebiyatındaki yeri ile ilgili bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde Latife Tekin'in romanlarını beslediği sosyal ve kültürel alt yapının tespit edilebilmesi için yazarın hayatı, sanatı, eserleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde incelenen romanlar hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise incelediğimiz romanların yabancılaşma bağlamında analizi yapılmıştır. Sonuç bölümünde de çalışma ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Kaynakça'da; yararlanılan kitapları, makaleleri, yayımlanmış ve yayımlanmamış tezleri, internetteki veriler alfabetik sırayla uygun bir biçimde verilmiştir. Türk edebiyatında 1980'den sonrası dönemde önemli isimlerinden biri olan Latife Tekin günümüzün de önemli meselelerinin başında gelen yabancılaşma olgusunu, kişilerin yaşadığı iç çatışmaları, bireyin psikolojik durumunu romanlarında sergilemiştir. Bu çalışmada insanoğlunun önemli meselelerinden biri olan“yabancılaşma”olgusuna yer verilmiş ve Latife Tekin'in romanlarındaki bireylerin göstermiş oldukları normal olmayan davranışlar, kendilerine ve yaşadıklara topluma yabancılaşmaları yabancılaşma olgusuyla bağdaştırılarak işlenmiştir. Anahtar sözcük: Latife Tekin, Yabancılaşma, Modernizm, Postmodernizm, Türk Edebiyatı.
Özet (Çeviri)
Alienation is now one of the main problems facing every aspect of our lives. In the same way, alienation, which has been in the field of literature, has been surrounded by every aspect. The modernization movement, which started with the Tanzimat, revealed a chaos in Turkish society and as a result alienation from culture and society values began to be addressed in the novels. We can explain alienation as a behavior against human self and the socio-cultural values of the society in which he lived. The study consists of five chapters and Bibliography. As we discussed the subject of alienation in the novels of Latife Tekin, in the first chapter, an introduction was made about the history of alienation and its place in World and Turkish literature. In the second chapter, in order to determine the social and cultural background of Latife Tekin, his life, art and works have been given. In the third chapter, general information about the novels examined is given. In the fourth chapter, the analysis of the novels we examined was carried out in the context of alienation. In the conclusion section, a general evaluation was made about my work. In the bibliography; books, articles, published and unpublished theses, internet-based resources are given in alphabetical order. Latife Tekin, one of the most important figures of Turkish literature after 1980, exhibited the phenomenon of alienation, the internal conflicts experienced by the people and the psychological state of the individual in his novels. In this study, işlen alienation ık phenomenon, which is one of the important issues of human beings, is given and the behaviors of the individuals in the novels of Latife Tekin and their alienation from toluma alienation have been studied.