Latife Tekin'in romanlarında isim cümleleri
Noun clauses in Latife Tekin's novels
  1. Tez No: 350952
  2. Yazar: ESRA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Latife Tekin, modern Türk romanı, büyülü gerçekçilik, isim cümlesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1980 sonrası ının önemli kalemlerinden Latife Tekin, klasik gerçekçi Türk romanı geleneğinden bütünüyle kopmadan, ona özgün bir biçim ve üslûp kazandırmıştır. Romanlarında imgeye, atasözleri ve deyimlere sıkça yer vermesi Tekin'in üslûbunun gelenekçi yönünü oluşturur. ının sözlü ve yazılı kaynaklarından yararlanmış olması Tekin'in gelenekten de beslenen bir yazar olduğuna işarettir. O,“büyülü gerçekçilik'' kavramını Türk romanına getiren yazardır. 1983 yılında yayımladığı Sevgili Arsız Ölüm romanıyla Türk edebiyatına giriş yapan Tekin'in, farklı anlatım teknikleriyle zenginleştirdiği romanları günümüzde birçok okuyucu kitlesinin ilgisini çekmektedir. 1980 sonrası değişen Türkiye şartları, yirminci yüzyıl insanının hayata bakışı ve beklentileri, onun romanlarının genel temasını oluşturur. Bugüne kadar sekiz roman, bir deneme ve bir senaryo bir de anı-öykü yayımlamıştır. ”Latife Tekin'in Romanlarında İsim Cümleleri '' adlı yüksek lisans tezimiz, Yeni Türk Dili alanında yapılan çalışmalara bir katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most influential writers of Post-1980 Turkey, Latife Tekin, has introduced an original form and style to the Turkish Novel without breaking away from the tradional genre. She is the first author to introduce magic realism to the Turkish novel. The fact that magic realism in her novel s is drawn from the Anatolian folklore and traditions, her use of imagery, proverbs and idoms is proof that she has remained loyal to the tradition. Her first novel novel, Sevgili Arsız Ölüm (Dear Shameless Death) was published in 1983 and became instantaneously famous. Her use of various narrative techniques has enriched her style and made her a renowned writer in the Turkish reading public. Her novels have been translated into many languages. The socio-political changes in Turkey after the 1980s, the expectations of the individual from life at the end of the twentieth century are the main themes of her novels. She has eight novels, an essay , a scenario and a memoir-short story published to date thesis entitled“ Noun Clauses in Latife Tekin's Novels”aims at making a comtribution to the studies in the field of Modern Turkish Literature. KEYWORDS: Latife Tekin, Modern Turkish Novel, magic realism, noun clauses