Radial anjiografi yapılan hastalarda radial arter spazmı ile oksidatif stres arasındaki ilişki
The relationship between radial artery spasm and oksidative stres index in patients with radial angiography
- Tez No: 563669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRULLAH YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Oxidative Stress, Radial angiography, Radial Artery Spasm, Total Antioxidante Capacity, Total Oxidante Capacity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Radial anjiografi, koroner arter ve fonksiyonunu değerlendirmek için yapılan girişimsel bir görüntüleme yöntemidir. Anjiografi sırasında komplikasyonlar gelişebilir, bunlardan biride arter spazmıdır. Yapılan çalışmada, radial anjiografi yapılan hastalarda oksidatif stresin radial arter spazmı üzerindeki etkisini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma; SÜEAH kardiyoloji radial anjiyografi ünitesine gelen 35 hasta ile, 44 sağlıklı bireyin kan plazması alınmıştır. Bu çalışma yaklaşık 6 (altı) ay sürmüştür. Çalışmaya dahil olan tüm bireylerin plazmasında; Total Antioksidan capacity (TAC), Total Oksidan Capacity (TOC) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) değerlerine bakılmıştır. Hasta plazmaları, kapaklı eppendorf tüplerde -80°C de saklanmıştır. Çalışmada Rel Assay Diagnostics marka kit kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 23 paket programıyla yapılmıştır. BULGULAR: Hasta ile kontrol gruplarının, TAC ve TOC değerleri ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olup olmadığını ölçmek adına yapılan, Independent Samples t testine göre hasta grubundaki TAC değerleri ile kontrol grubu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hasta ile kontrol gruplarının OSİ değerleri için yapılan Independent Samples t testine göre, hasta grubundaki OSİ değerleri (Ortalama ± Standart Sapma ; 5,80 ± 1,23) kontrol grubu değerlerine (Ortalama ± Standart Sapma; 5,69 ± 0,92) kıyasla yüksek bulundu ancak, bu fark istatiksel olarak anlamlı değildi (t(77)=-0,459, p=0,65). SONUÇ: Anjiyografi hasta grubundaki OSI değerleri, kontrol grubuna göre yüksek çıkmıştır, her ne kadar istatiksel olarak anlamlı olmasa da, diğer etkenlerde (sigara, beslenme vb) araştırlarak bu sonuç daha geniş araştırmalara konu olacak niteliktedir. Anahtar Kelimler: Oksidatif Stres, Radial anjiografi, Radial arter spazmı, Total Antioksidan Kapasite, Total Oksidan Kapasite.
Özet (Çeviri)
The Relatıonshıp Between Radıal Artery Spasm And Oksidative Stres Index In Patıents Wıth Radıal Angıography INTRODUSTION AND PURPOSE: Radial angiography is an interventional imaging method used to evaluate coronary artery and function. Complications may occur during angiorrhaphy, one of which is arterial spasm. In this study that investigate the effect of oxidative stress on radial artery spasm in patients undergoing radial angiography. STAFF AND PROCEDURE: Study; Blood plasma has been received 35 patients from the SEAH cardiology radial angiography unit and from 44 healthy individuals. The study continued for about 6 (six) months. In the plasma of all individuals included in the study, as a biochemistry test parameter; Total Antioxidant Capacity (TAC), Total Oxidant Capacity (TOC) and Oxidative Stress Index (OSI) values were examined. Patient plasmas were numbered and stored in eppendorf tubes at -80°C. Rel Assay Diagnostics brand kit was used in the study. Statistical analysis of the data was done by SPSS 23 package program. RESULTS: There was no statistically significant difference between the mean of TAC and TOC values of the patient group and the control group values according to the Independent Samples t test which was performed to determine whether there was a statistically significant difference between the TAC values of the patients and the control groups. According to the Independent Samples t test for patients and control groups, the OSİ values in the patient group (mean ± standard deviation = 5.80 ± 1.23) were higher than the control group values (mean ± standard deviation = 5.69 ± 0.92). but this difference was not statistically significant (t (77) = - 0.459, p = 0.65). CONCLUSİONS: OSI values in the angiography patient group were higher than the control group, although it is not statistically significant, other results (smoking, nutrition, etc.) by researching this result will be the subject of wider research.