3shape (TRIOS3) ağız içi tarayıcı ve 3shape (R700) model tarayıcı ile elde edilen dijital modeller üzerinde yapılan lineer ölçümlerin, manuel teknikle karşılaştırılarak; doğruluğu, güvenilirliği ve tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesi
Comparing the linear measurements made on digital models obtained with 3shape (TRİOS3) oral scanner and 3shape (R700) model scanner by manuel technique; evaluation of validity, reliability and reproducibility
  1. Tez No: 563683
  2. Yazar: SEVİL KULABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN NUR KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alçı model, Dijital model, Doğruluk, Güvenilirlik, Tekrarlanabilirlik, Digital model, Plaster model, Reliability, Reproducibility, Validity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çalışmamızın amacı, dijital modeller üzerinde yapılan lineer ölçümlerin, altın standart yöntem olan manuel alçı model ölçümleriyle karşılaştırılarak; doğruluğu, güvenilirliği ve tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesidir. 200 hasta, bitim grubu ve basit, orta ve şiddetli çapraşıklık grubu olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Hastaların ağız içi taramaları 3Shape TRIOS3 (Kopenhag, Danimarka) ve alçı model taramaları 3Shape R700 (Kopenhag, Danimarka) cihazlarıyla yapılmıştır. Dijital model verileri üzerinde OrthoAnalzer yazılımı ve alçı modeller üzerinde dijital kumpas ile 18 adet lineer ölçüm, Hays-Nance, Bolton ve Korkhaus-Schwartz analizleri, spee, overjet, overbite ve oklüzal yükseklik ölçümleri yapılmıştır. Her gruptan 20 hastanın ölçümleri 2 hafta sonra aynı araştırmacı tarafından tekrarlanmıştır. Doğruluğun, güvenilirliğin, tekrarlanabilirliğin değerlendirilmesi amacıyla sırasıyla eşleştirilmiş t-testi, Cronbach's Alpha ve sınıf içi korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Dijital ölçümler, manuel teknikle kıyaslandığında ölçüm doğruluğu açısından istatistiksel anlamlı farklar tespit edilmiştir. Genel olarak dijital model ölçümleri, manuel teknik ölçümlerine göre daha küçüktür. Tüm gruplarda model taramada, ağız içi tarama cihazına göre daha fazla sayıda ölçüm altın standarda benzer bulunmuştur. Anlamlı fark bulunan ölçümlerde ortalama farkların hemen hepsi 0,5 mm'nin altında kalarak klinik olarak gözardı edilebilir kabul edilmesine rağmen numaralandırılmış 18 adet lineer ölçümden bazıları 0,5 mm'lik sınırı aşmıştır. 18 adet lineer ölçüm, tekrarlanabilirlik ve güvenilirlik açısından düşük, orta ve yüksek değerler gösterirken, diğer ölçümler tekrarlanabilirlik ve güvenilirlik açısından oldukça yüksek bulunmuştur. Ölçüm yöntemlerinin doğruluğunun çapraşıklık miktarından büyük oranda etkilenmediği, tekrarlanabilirlik ve güvenilirliğin ise bitim grubunda diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dijital model ölçümleri, manuel teknik ile karşılaştırıldığında, ölçümlerin büyük çoğunluğunda doğru, güvenilir ve tekrarlanabilir değerler sağlamıştır. 3Shape dijital modeller, klinik uygulamalarda altın standarda alternatif olarak kullanılabilir, ancak geliştirilmesi gereken parametrelerin bulunduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the validity, reliability and reproducibility of linear measurements made on digital models by comparing them with the gold standard method of manual plaster model measurements. 200 patients were divided into 4 equal groups: finished group and mild, moderate and severe crowding groups. Intraoral scans of patients were performed with 3Shape TRIOS3 (Copenhagen, Denmark) and plaster model scans with 3Shape R700 (Copenhagen, Denmark) devices. With the OrthoAnalzer software on the digital model data and with the digital caliper on the plaster models, 18 linear measurements, Hays-Nance, Bolton and Korkhaus-Schwartz analyses, spee, overjet, overbite, and occlusal height measurements were made. Measurements of 20 patients from each group were repeated 2 weeks later by the same investigator. To evaluate validity, reliability and reproducibility, paired t-test, Cronbach's Alpha and intraclass correlation coefficients were used, respectively. Statistically significant differences were found when digital systems were compared to manual technique in terms of validity. In general, digital model measurements provided smaller values than manual technique. In all groups, more numbers of measurements were found to be similar to gold standard in model scanning compared to intraoral scanning. Although the mean differences were found to be clinically negligible, with almost all of the mean differences being less than 0.5 mm, some of the 18 numbered linear measurements exceeded the 0.5 mm limit. 18 linear measurements showed low, medium and high values in terms of reproducibility and reliability, while reproducibility and reliability were found to be high in other measurements. It was found that the validity of the measurement methods among the groups was not affected by the amount of crowding, while the reproducibility and reliability were higher in the finished group compared to the other groups. Digital model measurements have provided accurate, reliable and reproducible values in the majority of measurements compared to manual technique. 3Shape digital models can be used as an alternative to the gold standard in clinical applications. However, it should be noted that there are measurement parameters that still need to be developed.