Sağlık kurumlarında aile planlaması hizmetlerinin kalitesi; Jijiga, doğu etiyopya
Quality of family planning services in jijiga health facilities; Eastern ethiopia
- Tez No: 563841
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, hizmet kalitesi, kullanıcı memnuniyeti, Family planning, Quality of care, client satisfaction, Jijiga city, Ethiopia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Jijiga kentinde halk sağlığı kurumlarında sağlanan aile planlaması hizmetlerinin kalitesini değerlendirmek ve aile planlaması yöntemlerinin kullanımı ve bununla ilişkili faktörlerin kullanımını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma 2018 yılında, 26 Nisan'dan 5 Temmuz arasında Jijiga şehrinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evreni, kamu sağlık kurumlarına aile planlaması hizmeti için gelen tüm doğurgan çağdaki 15-49 yaş grubundaki kadınlardı ve toplam 322 katılımcı ile görüşülmüştür. Kullanıcıların aile planlaması bilgisi, kullanımı, hizmetten memnuniyet ile sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için T-testi ki-kare, Anova ve lojistik regresyon kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar ortalama dört yöntemi biliyordu; en çok bilenen yöntemler hap ve enjeksiyon yöntemleridir. Katılımcıların% 81.7'si son altı ayda aile planlaması kullanmış ve katılımcıların okuryazarlığı ve çalışma durumu AP kullanımı ile pozitif ilişkili bulunmaktadır. Evli olmak, aile planlaması kullanmama riskini 2,9 kat artırdığını göstermektedir (OR = 2,96, GA = 1,32 - 6,60). Daha fazla çocuğa sahip olmak katılımcıların aile planlamasını kullanmamasını arttırmaktadır. Yaşları büyük olan katılımcılar aldıkları hizmetten genç olanlardan daha memnundular, evli katılımcılar da evlenmemiş olanlardan daha memnundular. Sonuç: Her ne kadar, kullanıcılar aldıkları hizmetten memnun kalsalar da, hizmet kalitesinin iyileştirilmesine ihtiyaç vardır ve AP hizmetlerinin kalitesini artırmak için, kullanıcıya mevcut aile planlaması yöntemleri, yöntemin yan etkileri, danışma sürecinde kendileri için en iyi seçenekler hakkında bilgi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the quality of family planning services provided in public health facilities in Jijiga city and to determine the use of family planning methods and factors associated. Method: Reproductive age group between 15-49 years who were seeking family planning service were included in the study, and total of 322 participants were interviewed. To assess the association between the knowledge, utilization and satisfaction of clients to their background characteristics; T-test, chi-square, Anova, and logistic regression was used. Results: An average of four methods were known by the participants, mostly cited methods were Pills and Injectable. 81.7% of the participants used family planning for the last six months, Literacy and work status of the participants is positively associated with the utilization of the FP. Women with 1-4 living children are more likely to use FP than women with more than five children. Older clients were more satisfied with the service they received than younger ones, as well as married clients were more satisfied than unmarried clients. Conclusion: Even though clients were satisfied with the service that they were receiving there is a need for an improvement of the quality of the service; client's awareness of family planning should be raised, different broadcasting should be used to educate mothers about spacing children and the use of family planning.