İş kazalarının meydana gelmesinde ücret faktörü: Türkiye uygulaması /demir çelik uygulaması /inşaat sektörü uygulaması
Wage factor in the occurrence of work accidents : Turkey app / iron steel application / construction sector application
  1. Tez No: 563870
  2. Yazar: TUĞBA EŞSİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Accidents, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazaları, Ücret, İnşaat, Demir-Çelik, Occupational Accidents, Wage, Construction, Iron and Steel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günümüzde işçiler, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu çeşitli yaralanmalar, sakatlıklar hatta ölümlerle karşı karşıya kalmaktadır. İş kazalarına neden olan çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler araştırıldığında %10-20'si çalışma ortamında bulunan ağır metaller, gazlar ya da basınç, titreşim gibi teknik sebeplerden kaynaklanırken; %80-90'ı ise iş güvencesinin olmaması, çalışma süreleri gibi insani nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu tez çalışmasındaki amaç, iş kazalarının meydana gelmesinde ücret faktörünün araştırılmasıdır. Bu doğrultuda en çok iş kazasının yaşandığı inşaat ve demir-çelik sektörü ele alınmıştır. Bu sektörlerde yaşanan iş kazaları ve ücret dağılımları incelenmiştir. Elde edilen veriler ile değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, workers face various injuries, mutilation and even deaths as a result of occupational accidents and occupational diseases. There are several factors that cause occupational accidents. When these factors are investigated, 10-20 % of accidents are caused by technical reasons such as heavy metals and gases in the working environment or pressure and vibration; 80-90 % of them are caused by humane reasons such as lack of job security, working hours. The aim of this thesis is to investigate the wage factor in the occurrence of occupational accidents. In this direction, construction and iron and steel sectors which most experienced occupational accidents are discussed. Occupational accidents and wage distribution in these sectors are examined. The data obtained were evaluated.