Hasköy Kömür Ocağı risk değerlendirilmesinin mukayeseli olarak yapılması comparative risk assessment of Hasköy Coal Mine
- Tez No: 563950
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Madencilik, tehlike, risk analizi, düzeltici önleyici faaliyet, Fine-Kinney yöntemi, Matris yöntemi, Mining, danger, risk analysis, corrective preventive action, Fine-Kinney method, Matrix method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
HASKÖY KÖMÜR OCAĞI RİSK DEĞERLENDİRİLMESİNİN MUKAYESELİ OLARAK YAPILMASI Yıldıray YILMAZ Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cem ŞENSÖĞÜT ÖZET Madencilik, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz açısından da gerek ekonomik gerekse stratejik açıdan büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle modern teknolojiden faydalanılarak yeni üretim ve işleme yöntemleri geliştirilmekte ve birim zamanda daha az enerji ile daha fazla miktarda cevher elde edilmektedir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken başka bir hususta madencilik sektörünün ağır ve çok tehlikeli işleri bünyesinde barındırmasıdır. Yapılan iş neticesinde çalışanlar, iş kazalarına veya meslek hastalıklarına maruz kalabilmektedirler. Böyle durumlarda hem üretimin artırılması hem de çalışanların sağlığını koruma çalışmalarının birbirine paralel olarak devam edilebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda verilen eğitimlere gerekli hassasiyetin ve özenin gösterilmesi gerekmektedir. Çalışanlara, yapılan işe göre eğitimler verilmesi, çalışma ortamlarının durumlarına göre ölçümler yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması işletme ve çalışanların verimini artıracaktır. Bu tedbirlerin alınabilmesi ve işletme içerisinde olası tehlike ve riskli durumların tespiti için risk analizi ve değerlendirmesi çalışmaları yapılarak söz konusu durumlar derecelendirilerek yorumlanmalıdır. Bu çalışma kapsamında Karma Madencilik Hasköy kömür işletmesine ait açık ocak ve kömür hazırlama tesisinde olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için risk analizi çalışmaları yapılarak tespit edilen riskli durumlara düzeltici önleyici faaliyet uygulanmıştır. Yapılan risk değerlendirmesi çalışmalarında Fine-Kinney ve Matris yöntemleri kullanılmış elde edilen sonuçlar mukayeseli olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARATIVE RİSK ASSESSMENT OF HASKOY COAL MİNE Yıldıray YILMAZ Mining Engineering, MS Thesis, 2019 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Cem ŞENSÖĞÜT SUMMARY Mining, as in all countries of the world, is of great importance both economically and strategically for Turkey. Therefore, new production and processing methods are developed by using the improving technology and a greater amount of ore is produced with less energy per unit time. However, another issue that needs to be considered is that the mining sector accommodates a heavy and very dangerous works in its context. As a result of the work carried out, employees may be exposed to occupational accidents or occupational diseases. In such cases, it is that adequate care to the trainings on occupational health and safety. Providing trainings according to the work achieved to the workforce, making measurements in accordance with the working environment and taking necessary precautions will increase the efficiency of the employees and the company. Risk assessment and evaluation studies should be carried out for detraining the potential hazards and risky situations within the company and to interpret these situations by rating them. Within the scope of this study, risk analysis studies were carried out to prevent potential occupational accidents and diseases in the open pit and coal preparation facility of Hasköy Coal Mine. Corrective preventive action was applied to the identified risk situations. In the risk assessment studies, Fine-Kinney and Matrix methods were used and the results were comparatively given.