Küresel grafitli dökme demirlerin borik asit esaslı alternatif borlama karışımı ile borlanması ve karakterizasyonu
Characterization and boriding of ductile cast iron with boric acid based alternative boriding powder mixture
  1. Tez No: 563963
  2. Yazar: ÖZGE FIRTINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YALAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Grafitli Dökme Demir, Borlama, Kinetik Analiz, Sertlik ve Aşınma, Spheroidal Graphite Ductile Cast Iron, Boronizing, Kinetic Analysis Hardness, Wear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek maliyetli ve patentli ithal borlama karışımlarına alternatif yerli ürün olan borik asit içerikli bir borlama karışımı kullanılmış ve daha önceden literatürde borlama işlemi uygulamasına rastlanılmamış DIN GGG 70 kalitesindeki küresel grafitli dökme demir malzemesi ilk defa bu çalışmada borlanarak yüzey özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Borlama işlemi, alternatif borlama karışımı kullanılarak 850, 900, 950 oC sıcaklıklarında ve 4, 8, 12 saat süre boyunca kutu (katı) borlama yöntemiyle uygulanmıştır. Alternatif karışımından farklı olarak, 900oC sıcaklıkta 4 saat borlama prosesi için ticari Ekabor®-II toz karışımı da kullanılmıştır. Alternatif yerli borlama karışımı ve endüstriyel Ekabor®-II ithal borlama karışımları ile borlama işlemi yapılan numunelerin mikroyapısal (optik mikroskop ve SEM), kimyasal (XRD, EDS) ve mekanik (mikrosertlik, yüzey pürüzlülük ve aşınma testi) özellikleri incelenmiştir. Ayrıca borlama işlem parametrelerine bağlı olarak borür tabaka kalınlığının ortalamaları alınarak ampirik ve regresyon analiz sonucunda oluşan denklemlerin yardımlarıyla tahmini borür tabakaları hesaplanmış, yine difüzyon denklemleri ve analizleri kullanılarak bor difüzyonu için gerekli aktivasyon enerjisi hesaplanmıştır. XRD analiz sonucunda alternatif yerli karışım ile borlanan numunelerde sadece Fe2B, ticari ürün Ekabor®-II‟ de Fe2B + FeB fazları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, alternative boronizing mixture is used for boronizing of cast iron instead of high cost and patented imported boronizing mixtures. The aim of the study was to improve the surface quality of DIN GGG 70 quality spheroidal graphite cast iron material by boronizing process. According to literature, boronizing of this cast iron was not encountered. Boronizing process was applied by box (solid) boring method at 850, 900, 950 oC for 4, 8, 12 hours using alternative boronizing mixture. Unlike the alternative mixture, the commercial Ekabor®-II powder mixture was also used for boronizing process at 900oCfor 4 hour. The microstructural (optical microscope and SEM), chemical (XRD, EDS) and mechanical (microhardness, surface roughness and abrasion test) properties of the samples boronized with alternative domestic boronizing mixture and industrial Ekabor®-II imported boronizing mixtures were examined. In addition, the thickness of boride layers were calculated by means of the empirical and regression analyzes, and the required activation energy for boron diffusion was calculated using diffusion equations and analyzes. As a result of XRD analysis, only Fe2B phase was observed in samples boronized with alternative domestic mixture but Fe2B + FeB phases were observed in samples boronized with commercial product Ekabor®-II.