Sağlık hizmetlerinde kurumsal performans yönetimi ve bir uygulama
Corporate performance management in healthcare services and an application
- Tez No: 563975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Günümüzün rekabetçi iş ortamında yöneticiler kurumlarının performansını geliştirmek için artan bir baskı altında çalışmaktadırlar. Araştırmalar personelin örgütsel bağlılığı, iş tatmini ve devir hızları ile kurumsal performans arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışmanın amacı hastane personelinin örgütsel bağlılık ve iş tatmini düzeyleri ile hastanelerin personel devir hızlarının hastanenin kurumsal performansına etkilerini araştırmaktır. Kurumsal performans açısından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kalite ve verimlilik değerlendirme sonuçları ve hastane personelinin algılanan kurumsal performans düzeyleri incelenmiştir. Hastanelerin yatak kapasitesi, yatak doluluk oranları ve eğitim araştırma hastanesi olma durumları kontrol değişkenleri olarak analize dahil edilmiştir. 38 hastane çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler SPSS Versiyon 22 programında analiz edilmiştir. Çalışma hem bireysel hem de kurumsal düzeyde olmak üzere iki boyutta yapılmıştır. Algılanan kurumsal performansa ilişkin toplam varyansın %53'ü örgütsel bağlılık ve iş tatmini değişkenleri ile açıklanmaktadır (R2=0,530). İş tatmini değişkeninin her bir birimlik artışı algılanan performans düzeyinde kurumsal boyutta ise %58'lik bir artışa neden olmaktadır. Örgütsel bağlılık değişkenindeki her bir birimlik artışın algılanan performans düzeyinde %25 oranında (B=0,253) artış sağlamaktadır. Yönetimde çalışan personelin algılanan performans düzeylerinin diğer personele göre yüksek olduğu görülmüştür (p=0,000). Personel devir hızı ile algılanan performans (p=0,046) arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki görülmüştür. Hastane devir hızı oranında her bir birimlik artışın algılanan kurumsal performans puanı üzerinde %25'lik bir artış sağladığı tespit edilmiştir (Beta=0,256). Hastanenin özellikli branş hastanesi olup olmaması ile personel devir hızı arasında ilişki görülmüştür (p=0,028). Dal hastanelerinde devir hızı (ort=15,88) dal hastanesi olmayanlara (ort=9,78) göre daha yüksektir. Eğitim araştırma hastanesi olmayanların ortalama verimlilik düzeyinin, olan hastanelere göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (t=1,797, sd=33 ve p=0,041). Verimlilik ve algılanan performans arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki (p=0,021,r=0,388) bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business environment, managers are working under increasing pressure to improve the performance of their organizations. Research shows that there is a relationship between organizational commitment, job satisfaction and turnover rates and organizational performance. The aim of this study is to investigate the effect of organizational commitment and job satisfaction levels of hospital staff and the hospital staff turnover on hospital performance. In terms of institutional performance, the results of the quality and efficiency evaluation conducted by the Ministry of Health and perceived institutional performance levels of hospital staff were examined. Bed capacity, bed occupancy rates and status of education and research hospitals were included in the analysis as control variables. 38 hospitals constitute the sample of the study. The data were analyzed in SPSS Version 22 program. The study was conducted in two dimensions, both at the individual and institutional levels. 53% of the total variance related to perceived corporate performance is explained by organizational commitment and job satisfaction variables (R2=0.530). Each unit increase of job satisfaction variable leads to a 58% increase in perceived performance level in institutional dimension. Each unit increase in organizational commitment variable increases the perceived performance level by 25% (B=0.253). The perceived performance levels of the personnel working in the management were higher than the other personnel (p=0,000). There was a positive and significant relationship between personnel turnover rate and perceived performance (p=0.046). It was determined that each unit increase in hospital turnover rate increased 25% above perceived corporate performance score (Beta=0.256). There was a relationship between staff turnover rate and whether the hospital was a specialty branch hospital (p=0.028). In branch hospitals, the turnover rate (mean=15.88) is higher than in non-branch hospitals (mean=9.78). The average productivity level of the hospitals without education research was found to be significantly higher than the hospitals that had education (t=1,797, sd=33 and p=0.041). There is a significant and positive relationship between productivity and perceived performance (p = 0.021, r = 0.388).
Benzer Tezler
- Sağlık kuruluşlarında performans: Bir devlet hastanesi örneği
Performance in the health establishment: As an example of an official hospital
ALİ FATİH SELVİ
- Hizmet kalitesinin hasta memnuniyeti üzerine etkisi ve bir uygulama araştırması
Effect of service quality on patient satisfaction and an implementation research
AYŞE SİBEL ÖKSÜZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
HastanelerAtılım ÜniversitesiSağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
- Sağlık sektöründe performans yönetimi: Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler örneği
Performance management in health services: Example of hospitals affiliated with the Ministry of Health
HARUN KIRILMAZ
- Kurumsal performans karnesi (Balanced score card) uygulamaları ve bir model önerisi
Başlık çevirisi yok
GÜLÇİN YANAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Sağlık Kurumları Yönetimiİstanbul Bilim ÜniversitesiSağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. ÇİĞDEM DİKMEN
- Hemşirelik hizmetlerinde yönetsel ve organizasyonel sorunların incelenmesi: GATA hemşirelik hizmetlerinde bir uygulama
Investigation of managerial and organizational issues in nursing services: Nursing services, a GMMA application
MELAHAT BOLAT
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
HastanelerAtılım ÜniversitesiSağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. A. METE TÖRÜNER