Türkiye ve İtalya'daki kadın muhasebecilerin sosyo-kültürel açıdan karşılaştırılması
Comparison of socio-cultural characteristics of female accountant in Turkey and Italy
- Tez No: 563974
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜHAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe mesleği, Türkiye, İtalya, Hofstede kültür boyutları, kadın muhasebeci, Accounting profession, Turkey, Italy, Hofstede cultural dimensions, Female accountant
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bir topluma yön veren etkenlerin başında gelenek, inanç, kültür ve değerler gelir. Bu değişkenler, bireylerin mesleklerini seçmelerinde ve tercih ettikleri mesleklerinin icra edilmesinde de yol gösterici veya yönlendirici olabilmektedir. Kural bazlı bir meslek olmasına rağmen muhasebe mesleğini tercih eden ve bu mesleği icra eden meslek mensuplarının da için de bulundukları toplumun, gelenek, inanç ve kültüründen etkilendiği bilinen bir gerçektir. Bir mesleğin eril veya dişil bir meslek olması da toplumsal değerlere(gelenek, inanç, kültür) bağlıdır. Diğer bir ifade ile bazı meslekler erkek egemen meslekler olarak kabul edilirken bazı meslekler ise dişil meslekler olarak kabul edilmektedir. Bu tür cinsiyetçi yaklaşımlar toplumsal kabulün bir sonucudur. Sayısal açıdan kadın muhasebe meslek mensuplarının erkeklerden daha az olmasının kökeninde yine toplumsal bazı kodlamaların veya kabullerin yattığı düşünülmektedir. Muhasebe mesleği ve kadın muhasebeciler ile ilgili yapılan araştırmalarda kadın muhasebeciler ve erkek muhasebeciler karşılaştırılması ve kadın muhasebecilerin yaşadığı sorunlar üzerine çalışmaların yapıldığı görülmüştür. Bu çalışmada ise diğer çalışmalardan farklı olarak, kültürel farklılıklara göre kadın muhasebecilerin yapısı analiz edilmek istenmiştir. Bu amaç doğrultusunda ikisi de Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İtalya'da faaliyet gösteren kadın muhasebecilerin, Hofsetede'nin kültür boyutlarına göre farklılıkları ve benzerlikleri ortaya konularak, bu iki ülkedeki kadın muhasebecilerin kültür boyutlarına göre yapıları analiz edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde muhasebe mesleği hakkında genel bilgiler, tarihsel gelişimi, İtalya ve Türkiye'deki muhasebe mesleğinin hukuksal yapısı, muhasebe mesleğindeki etik kodlar ve dünyadaki muhasebe meslek örgütleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise muhasebe mesleğindeki kadın muhasebeciler hakkında nicel ve nitel bilgilere değinilmiş olup, kadınların küresel anlamda İtalya, Türkiye ve dünyada karşılaştıkları sorunlar ile ilgili literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde kültür kavramına ve çalışmamızın temelini oluşturan Hofstede kültür boyutlarına değinilmiştir. Bu kültür boyutlarının Türkiye ve İtalya kültür yapısındaki etkileri değerlendirilmiştir. Son olarak da kültür ve muhasebe arasındaki ilişki açıklanmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölüm de ise Türkiye ve İtalya'da faaliyet gösteren kadın muhasebecilere Hofstede'nin güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, kolektivizm, uzun/kısa dönem yönelim ve erillik/ dişillik boyutları içeren anket formu oluşturulup kadın muhasebecilere uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tradition, belief, culture and values are the most important factors that shape a society. These variables can also be guiding or directing individuals in choosing their profession and performing their preferred profession. Although it is a rules-based profession, it is a known fact that the members of the profession who prefer and perform the accountancy profession are also influenced by the traditions, beliefs and culture of the society they live in. Whether a profession is a masculine or feminine profession also depends on social values (traditions, beliefs, cultures). In other words, some professions are accepted as male dominated professions, some professions are accepted as feminine professions. Such sexist approaches are the result of social acceptance. In numerical terms, it is thought that some social coding or acceptance lies at the root of the fact that female accounting professionals are less than men. In the studies conducted on the accounting profession and female accountants, it was observed that studies were conducted on the comparison of female and male accountants and the problems faced by female accountants. In this study, different from previously held studies, the aim is to analyze the female accountants structure of according to cultural differences. For this purpose, in the Mediterranean country, women accountants operating in Turkey and Italy, according to the cultural dimension Hofsetede clarifies the differences and similarities of structure were analyzed according to the cultural dimension of female accountant in these two countries. In the first part of the study, general information about the accounting profession, the historical development of the accounting profession, the legal structure of the accounting profession in Turkey and Italy, ethics in accounting profession codes and general information about the accounting professional organizations in the world are given. In the second part, quantitative and qualitative information about female accountants in the accounting profession is mentioned and a literature review has been made on the problems faced by women accountants in Italy, Turkey and World. In the third chapter, the concept of culture and the cultural dimensions of Hofstede, which forms the basis of our study, are mentioned. The effects of this cultural dimension in Turkey and Italy culture was evaluated. Finally, the connection between culture and accounting has been explained. The fourth and final section, to female accountants in operating in Turkey / Italy on the basis of Hofstede's power distance, uncertainty avoidance, collectivism, long / short-term orientation and masculinity / femininity dimension a survey was created. This questionnaire was applied to female accountants and the data obtained were analyzed in SPSS 22 program.