Adıyaman bölgesi modern seracılık işletmelerinin ısı tüketimlerinin hesaplanması ve ısı koruma önlemlerinin ısı tüketimine etkilerinin araştırılması
Determination of heat consumption in modern greenhouses in Adıyaman region and investigation of the effects of heat protection measures on heat consumption
  1. Tez No: 563978
  2. Yazar: ABDULKADİR ÖZGÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman Sistem, Seralar, Seralarda Isıtma, Expert System, Greenhouse, Heating at Greenhouses
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ADIYAMAN BÖLGESİ MODERN SERACILIK İŞLETMELERİNİN ISI TÜKETİMLERİNİN HESAPLANMASI VE ISI KORUMA ÖNLEMLERİNİN ISI TÜKETİMİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI (YÜKSEK LİSANS TEZİ) Abdulkadir ÖZGÜLER ÖZET Isıtma sistemi kullanılarak üretim yapılan seralar da hem üretim miktarlarında hem ürünlerin kalitesinde artış sağlamak mümkündür. Sera ısıtma sistemlerinin maliyetleri ise oldukça yüksektir. Ülkemizde bu nedenlerden dolayı kurulu olan seraların çoğunda ısıtma sistemleri bulunmamakta olup seralar kış aylarında sadece dondan korunmak için basit yöntemlerle ısıtma yapılmaktadır. Bir seranın ısıtma yükünü hesaplayabilmek için, o bölgenin uzun yıllık iklim verileri, seranın örtü malzemesinin türü ve niteliği, ısı perdesi kullanılma durumu, ısı perdesinin türü, ısıtma sistemi, sera sızdırmazlık durumu, üretimi yapılacak bitki türü, güneş radyasyonu, rüzgâr, aydınlatma vs. gibi birçok önemli rol oynayan parametreler vardır. Hesaplanacak olan ısıtma yükü ise aynı zamanda, projelenecek olan sistemin ısıtma gücünün belirlenebilmesinde temel unsurdur. Bu sebepten dolayı hesaplamaların doğru yapılması, yatırımın maliyeti ve kurulan sistemin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma da Adıyaman bölgesindeki modern seraların ısı gereksinimi ISIGER-SERA uzman sistemi yazılımı ile hesaplanmış, farklı örtü malzemesi ve ısı koruma önlemlerinin ısı tüketimine etkisi irdelenmiş ve pazarda rekabet edilebilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
CALCULATING HEATING CONSUPTION OF GREENHOUSES IN ADIYAMAN DISCTRICT and INVESTIGATING THE EFFECTS OF HEAT-SAVING PRECAUTIONS ON HEAT-CONSUPTION (M.Sc. THESIS) Abdulkadir ÖZGÜLER ABSTRACT It is possible to increase both quantity and quality of products grown at greenhouses in which heating system is being used. However, these greenhouse heating systems are expensive. Thus, in our country, there isn't any heating systems apart from simple precautions against freezing during winter months. There is a variety of parameters such as long-term data for air-condition at the district, type and quality of greenhouse covering, heating curtains, type of heating curtain, heating system, impermeability of greenhouse, the type of plant, sun-radiation, wind, lighting etc. which play important roles in calculating heating load of a greenhouse. This calculated heating load is also the basis of predicting the heating power of system in a project. As a result it can be stated that calculating heating load of a greenhouse is vital for the efficacy and effectivity of the system and expenses. In this study, the heat requirement of modern greenhouses in Adıyaman region was calculated with ISIGER-SERA expert system software, the effect of different covering materials and heat protection measures on heat consumption was investigated and the competitiveness in the market was investigated.