Anadolu mandalarında laktasyon eğrisi parametrelerinin altı farklı model kullanılarak belirlenmesi
Determination of lactation curve parameters by using six different model in anatolian buffaloes
- Tez No: 563987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, İstatistik, Agriculture, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Mandası, kalıntı standart sapma katsayısı, Cobby ve Le Du model, Wood model, Laktasyon eğrisi, belirtme katsayısı, Lactation curve, Anatolian buffalo, coefficient of determination, residual standard deviation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Anadolu mandalarında laktasyon eğrisinin tanımlanması için en iyi modelin belirlenmesi amaçlanan bu araştırmada altı matematiksel model ile laktasyon eğrisi parametreleri belirlenmiştir. Bu amaçla Tokat ilinde 2015-2016 yılları arasında yetiştirilen Anadolu mandalarının test günü süt verim kayıtları kullanılmıştır. Bu araştırmada laktasyon eğrileri Wood, Üssel, Cobby ve Le Du, Kuadratik, Logaritmik Linear ve Wilmink, modelleri kullanılarak tanımlanmıştır. Bu araştırmada belirtme katsayıları (R2) ve kalıntı standart sapma (KSS) katsayıları model karşılaştırma kıstası olarak kullanılmıştır. En yüksek R2 ve en düşük KSS değerleri Wood model ve Cobby ve Le Du modelleri ile elde edilmiştir. Bu nedenle, Anadolu mandasının laktasyonlarını tanımlayan en iyi modeller Wood model ve Cobby ve Le Du olarak tespit edilmiştir. Özetle, Wood ve Cobby ve Le Du modelleri ile belirlenen parametrelerin bu sürülerde yapılacak ıslah çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, which is aimed to determine the best model for defining lactation curve in Anatolian buffaloes, lactation curve parameters were determined with six mathematical models. For this goal, test day milk yield records of Anatolian Buffalo cows Which were reared between 2015-2016 in Tokat province were used. In this research, lactation curves were defined using Wood, Exponential, Cobby and Le Du, Quadratic, Logarithmic Linear and Wilmink, In this resaerch, coefficient of determination (R2) and residual standard deviation (RSD) coefficients were used as model comparison criteria. The highest R2 and lowest RSD values were obtained with Wood model and Cobby and Le Du models. Therefore, the best models that describe lactation of Anatolian buffaloes were identified as Wood and Cobby and Le Du models In summary, it is considered that the parameters determined with Wood and Cobby and Le Du models will contribute to breeding studies in these herds