Gümüş endüstrisi cevher ve atıklarında bazı elementlerin ICP-OES ile tayini
Determination of some elements from ore and wastes of silver industry by ICP-OES
- Tez No: 564005
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İndüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektroskopi (ICP-OES), Cevher Analizi, Gümüş Cevheri, Inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES), Ore Analysis, Silver Ore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
GÜMÜŞ ENDÜSTRİSİ CEVHER VE ATIKLARINDA BAZI ELEMENTLERİN ICP- OES İLE TAYİNİ Sultan AKTAŞ Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN ÖZET Gümüş cevherleri içerdikleri mineraller bakımından oldukça zengin yapıya sahiptirler. Ülkemizde yapılan çalışmalar element çeşitliliği bakımından sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada gümüş endüstrisi cevher ve cevher atıklarında bazı elementlerin tespiti amaçlanmıştır. Kütahya – Gümüşköy Eti Gümüş A.Ş. Tesisleri'nden temin edilen maden cevherleri ve atık barajının örnekleri asitte çözülerek indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektroskopi (ICP-OES) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Cevher analizinde gümüş, alüminyum, arsenik, baryum, bor, kalsiyum, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, demir, mangan, molibden, nikel, kurşun, antimon, stronsiyum, titanyum, talyum, vanadyum, çinko elementlerinin miktarları tespit edilmiştir. Sonuçlar hassas saptamayla üç tekrarlı olarak elde edilmiş ve ppm (mg/kg) düzeyindedir. Bu çalışma cevher ve atık numunelerinde değerli ve önemli metallere rastlanıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF SOME ELEMENTS FROM OR AND WASTES OF SILVER INDUSTRY BY ICP-OES Sultan AKTAŞ Chemistry, M.Sc. Thesis, 2019 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN SUMMARY Silver ores have considerably rich structures with respect to the minerals they contain. The studies that were conducted in our country were limited in terms of element variety. In this study, detection of some elements in silver industry ores and ore wastes was aimed. The mineral ores and samples of the tailing impoundment obtained from Kütahya - Gümüşköy Eti Gümüş A.Ş. Facilities were analyzed by solubilizing in acid and using inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES) method. The amounts of silver, aluminum, arsenic, barium, boron, calcium, cadmium, cobalt, chromium, copper, iron, manganese, molybdenum, nickel, lead, antimony, strontium, titanium, thallium, vanadium, zinc elements were determined in the ore analysis. Results were obtained with by sensitive determination in three repeats and they are in ppm (mg/kg) level. This study has shown that valuable and significant metals were encountered in ore and waste samples.