Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinde yeni dönem: Karşılaştırmalı bir inceleme
New era in Turkey-Russia economic relationship: A comparative study
- Tez No: 564081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİRAY GÖZGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Uçak Krizi, Turizm, Dış Ticaret, İhracat, İthalat, Enerji, Karşılıklı Bağımlılık, Turkey, Russia, Aircraft Crises, Tourism, International Trade, Exports, Imports, Energy, Interdependence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye komşu ülkeleri ile birçok sektörde ticari ilişkileri olan dünyanın en büyük 17. ekonomisidir. Türkiye-Rusya ilişkileri uluslararası politikada önemli bir yere sahiptir. Rusya, Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi anlamda en önemli komşularından biridir. Türkiye'nin ihracat ve ithalat rakamları incelendiğinde bu durum daha iyi anlaşılmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ticaret Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Bakanlığı gibi resmi kuruluşların verilerden yararlanılmıştır. Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Rusya'dan ithal etmesi, karşılıklı bağımlılık yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda, iki ülke arasındaki son yılların dış ticaret verileri dikkate alınmış ve özellikle ihracat ve ithalat seyri ve bunların hangi sektörlerde ne oranda yapıldığı değerlendirilmiştir. Ayrıca yakın dönemde yaşanan uçak krizinin dış ticaret üzerindeki etkilerine de değinilmiştir. Sonuç olarak iki ülke arasındaki enerji bağımlılığı ve yaşananların dış ticaret üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Uçak krizi sonrası Rusya ve Türkiye arasında siyasi ilişkiler oldukça gergin bir hal almış ve bunun devamında Türkiye'ye Rusya tarafından, başta turizm alanında olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanmıştır. İlerleyen dönemlerde normalleşme yolunda adımlar atılmış olsa da bu durumun olumsuz etkilerinin halen devam ettiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Turkey is the world's 17th largest economy within commercial relationships with its neighboring countries in many sectors. Turkey-Russia relations have an important place in international politics. Russia is Turkey's one of the most important neighbors, both economically and politically, especially when Turkey's exports and imports data, are examined. In this study, the quantitive research method is used, and the data are collected from the Turkish Statistical Institute (TSI), the Ministry of Commerce and Ministry of Energy and Nature. Turkey imports a significant portion of their energy needs from the Russian Federation, and this situation is examined within the framework of interdependence approach. In this context, the recent foreign trade data between these two countries have been analyzed, and the process of exports and imports between Turkey and Russia have been evaluated. Also, the effects of the recent aircraft crisis on foreign trade have been considered. Looking at the structure of the international trade between these two neighboring countries, the energy dependence of Turkey has been observed. After the aircraft crisis, political relations between Russia and Turkey have taken quite a tense state, and following this, various sanctions were applied by Russia in multiple sectors, including the tourism sector. Although steps towards normalization have been taken the event afterward, we can indicate that the adverse effects of this action on political relations seem to be still going on today.