Hematoloji analizörü ve flow sitometrei kullanılarak kemik iliği örneklerinin karşılaştırılması
Comparison of methods using bone marrow samples in hematology analyzer and flow cytometry
- Tez No: 564094
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH KEMAL İŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Hematoloji, Biochemistry, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Otomatik kan hücresi sayacı, Flow sitometri, Flag, immature hücreler, Automated blood cell counter, Flow cytometry, Flag, immature cells
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
AMAÇ. Hematoloji analizörlerinde anormal işaretler (flag'ler) immature hücreleri göstermektedir. Otomatik kan hücresi sayacı(CBC) kullanılarak kemik iliği aspiratlarını analizi sınırlı yapılabilmektedir. Bu çalısmada öncelikle, Pentra DX Nexus hematoloji analizörü analitik performanslarının değerlendirilmesi amaçlandı. İkinci olarak, kemik iliği numunelerinde immatür hücrelerin sayımında flow sitometri ve Pentra DX Nexus hematoloji analizörünün karşılaştırılması amaçlandı. YÖNTEM. Bu çalısma Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji polikikliniğine rutin olarak başvuran 41 Akut Myeloid Lösemi, 42 Akut Lenfoblastik Lösemi, 48 Multipl Miyelom, 44 Lenfoma olmak üzere toplam 175 hasta numuneleri esas alınarak yapıldı. Bu ölçümlerden önce Pentra DX Nexus hematoloji analizörün analitik perfomansı CLSİ H26-A2 prosedürene uygun olarak yapıldı. Hastalardan alınan kemik iliği numunelerinde Büyük immatür hücreler(LİC), Atipik lenfositler(ALY), İmmatür lenfosit(IML), İmmatür granülosit(IMG), İmmatür monosit(IMM) yüzdeleri iki cihazda da ölçüldü ve çıkan sonuçlar karşılaştırıldı. BULGULAR. Tekrarlanabilirlik, doğrusallık, LOB/LOD değerleri ve carry over üreticinin özellikleri ile uyumluydu. Nötrofil, Monosit Lenfosit Eozinofil, IML ve LİC yüzde değerleri flow sitometri ve CBC arasındaki korelasyon katsayıları sırasıyla 0,938, 0,616, 0,677, 0,576, 515 ve 0,567 idi. CBC değerlendirilen ALY ile flow sitometri değerlendirilen CD34+ hücre, IMM ve IMG korelasyon katsayıları sırasıyla 0,209, 0,141, 0,254 iken LİC değeri 5 üstünde olan hastalarda aynı korelasyon katsayıları sırasıyla 0,620 0,398, 0,674 'e yükseldi. SONUÇ. Pentra DX Nexus hematoloji analizörü kullanılarak kemik iliği aspiratlarını analizinde IML ve LİC değerleri kemik iliği blast konsantrasyonu hakkında ön bilgi verebilir. Blast konsantrasyonu yüksek hastalarda düşük hastalara göre CBC daha fazla bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE. Abnormal signs (flags) on hematology analyzers show immature cells. Analysis of bone marrow aspirates can be limited using an automated blood cell counter (CBC). The aim of this study was to evaluate the analytical performance of Pentra DX Nexus hematology analyzer. Secondly, it was aimed to compare flow cytometry and Pentra DX Nexus hematology analyzer for counting immature cells in bone marrow samples. METHODS. This study was based on 41 Acute Myeloid Leukemia, 42 Acute Lymphoblastic Leukemia, 48 Multiple Myeloma, 44 Lymphoma were collected to the samples of 175 patients who applied to Hematology Polyclinic of Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital routinely. Prior to these measurements, the analytical performance of the Pentra DX Nexus hematology analyzer was performed according to the CLSI H26-A2 procedure. Percentage of large immature cells (LIC), atypical lymphocytes (ALY), immature lymphocyte (IML), immature granulocyte (IMG), and immature monocyte (IMM) were measured in the bone marrow samples taken from the patients and the results were compared. RESULTS. Repeatability, linearity, LOB / LOD values and carry over were consistent with the manufacturer's specifications. Neutrophil, Monocyte Lymphocyte Eosinophil, IML and LIC percentage values were correlated between flow cytometry and CBC 0.938, 0.616, 0.677, 0.576, 515 and 0.567, respectively. CBC evaluated ALY and flow cytometry evaluated CD34 + cell, IMM and IMG correlation coefficients 0.209, 0.141, 0.254 respectively while the same correlation coefficients increased to 0.620 0.398, 0.674 in patients with LIC values above 5, respectively. CONCLUSION. In the analysis of bone marrow aspirates using the Pentra DX Nexus hematology analyzer, IML and LIC values may provide preliminary information about bone marrow blast concentration. CBC gives more information in patients with high blast concentration than in patients with low blast concentration