Bir güvenlikleştirme örneği olarak Brexit referandum kampanyası
  1. Tez No: 564101
  2. Yazar: SAHRA NUR MUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HELİN SARI ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme, Kopenhag Okulu, Brexit Referandumu, İngiltere, Avrupa Birliği, Securitization, Copenhagen School, Brexit Referendum, United Kingdom, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, İngiltere'de 23 Haziran 2016'da ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkması için gerçekleştirilen Brexit referandumu öncesinde ayrılma yanlıları tarafından yürütülen kampanyadaki güvenlikleştirme sürecini incelemektir. Çalışmada ayrılma yanlılarının, söz konusu referandum öncesinde Kopenhag Okulu'nun ortaya koyduğu tipte bir güvenlikleştirme yapıp yapmadıkları analiz edilmektedir. Bu amaçla çalışma kapsamında, Kopenhag Okulu'nun, güvenlikleştirme teorisi, güvenlik sektörleri ve söz edimi yaklaşımları kullanılmıştır. Çalışmanın temel iddiası, ayrılma yanlılarının Avrupa Birliği'nden çıkmak için Birliği güvenlikleştirdiği; yani bir güvenlik sorunu haline getirdiği ve bunu başarılı bir güvenlikleştirme süreci ile seçmenlere kabul ettirdiği yönündedir. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri dışında, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun teorik arka planı ortaya koyulmuştur. Bu açıdan söz konusu bölümde, güvenliğin kavramsal ve tarihsel gelişimi ile güvenliğe ilişkin akademik tartışmalar ele alınmıştır. Bu tartışmalar içerisinde, Kopenhag Okulu'nun yeri ve temel argümanları verilmiştir. İkinci bölümde ise Brexit referandumuna giden sürecin tarihsel arka planı verildikten sonra referanduma ve kampanyaya ilişkin detaylar ve söylemler belirtilmiştir. Sonrasında Brexit kampanyasında Avrupa Birliği'nin güvenlikleştirilmesi; güvenlik söylemleri, kampanya koşulları ve güvenlikleştirme aktörleri vurgulanarak analiz edilmiştir. Çalışma vasıtasıyla elde edilen sonuca göre, Brexit kampanyasında ayrılma yanlıları, güvenlikleştirme teorisinin öngördüğü tüm parametrelerle büyük ölçüde uyuşan, başarılı bir güvenlikleştirme yapmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this master's thesis is to examine the securitization process during the campaign conducted in the UK before the Brexit referendum on 23 June 2016 by the leave camp supporting the UK's exit from the EU. In this study, what is being analyzed is whether the leave camp made a type of securitization, defined by the Copenhagen School, before the referendum. For this aim, the theory of securitization, security sectors and speech act developed by the Copenhagen School were used. The main argument of the study is that the leave camp securitized the European Union, in other words, turned the Union into a security problem, in order to leave it and that they made the voters accept that through a successful securitization process. Apart from the introduction and conclusion, the study consists of two main parts. In the first part, theoretical background of the issue is being revealed. In this respect, the conceptual and historical development of the security as well as the academic debates related to the security issue are being discussed. The stand and the arguments of the Copenhagen School are elaborated in these discussions. In the second part, the details and discourses regarding the referendum and the campaign are being mentioned after revealing the historical background of the process leading to the Brexit referendum. After that, the securitization of the European Union in the Brexit campaign was analyzed with an emphasis on security discourses, campaign conditions and the actors. The study concludes that during the Brexit campaign, the leave camp made a successful securitization that largely corresponded to the parameters of the securitization theory.