Genç kadın futbolcularda fonksiyonel denge antrenmanının dinamik ve statik denge performansı ve çeviklik üzerine etkisi
The effect of functional balance training on dynamic and static balance performance and agility in young female football players
- Tez No: 564334
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKANT MUAMMER KAYATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, Fonksiyonel Denge antrenmanı, Çeviklik, Bosu Topu, Balance, Functional Balance Training, Agility, Bosu Ball
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı U13 kadın futbolcularda fonksiyonel denge antrenmanının dinamik ve statik denge performansı ve çeviklik üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışmaya Konak Belediyesi Spor Kulübünün 22 kadın futbolcusu gönüllü olarak dâhil edilmiştir. Katılımcılar Bosu grubu ve Düz Zemin grubu olmak üzere rasgele 2 gruba ayrılmıştır (Bosu Grubu (n=11): yaş 12,45±0,52; Düz Zemin Grubu(n=11): yaş 12,09±0,94). Bosu ve düz zemin grubuna haftada 3 gün 35 dakika rutin antrenmanlarından önce 6 hafta boyunca fonksiyonel denge antrenmanları uygulanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında katılımcıların statik denge ölçümleri Flamingo denge testi ile dinamik denge ölçümleri Y denge testi ile çeviklik ölçümleri ise T testi kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Uygulama sonrasında bosu grubunun dinamik denge sağ ayak posteromedial (SAPMED), sağ ayak posterolateral (SAPLAT), sol ayak posterolateral (SOPLAT), sağ ayak statik denge (SASD), sol ayak statik denge (SOSD) ve çeviklik değerlerinde artış görülmüştür. Düz zemin grubunun ise SASD, SOSD değerlerinde bir artış olduğu saptanmıştır. Bosu grubu ile düz zemin grubu karşılaştırıldığında dinamik denge (SAPMED, SAPLAT, SOPLAT) ve statik denge (SASD, SOSD) değerlerinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bosu grubunun dinamik ve statik dengesindeki gelişimin düz zemin grubuna göre daha iyi olduğu görülmüştür. Sonuç: Hareketli zemin üzerinde yapılan fonksiyonel denge antrenmanları dinamik denge, statik denge ve çeviklik performansını olumlu yönde geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of functional balance training on dynamic and static balance performance and agility in female football players U13. Method: Twenty-two female football players were participated to study voluntarily. The subjects were randomly divided into two groups equally (Bosu Group (n=11): age 12,45±0,52; flat floor group (n=11): age 12,09±0,94). Functional balance training was applied in addition to routine training for 3 days and 35 minutes per week for 6 weeks to both groups. Static balance measurements of the participants were measured by Flamingo balance test, dynamic balance measurements were measured by Y balance test and agility measurements were measured by agility T test. Results: A statistically significant difference was found in dynamic balance on posteromedial of right foot (SAPMED), posterolateral of right foot (SAPLAT), posterolateral of left foot (SOPLAT), static balance of right foot (SASD), static balance of left foot (SOSD) and agility values of bosu group after intervention. A statistically significant difference was found only in SASD, SOSD values of flat floor group. A significant difference was found in the dynamic balance and static balance values, when Bosu group and flat ground group were compared. The improvement in the dynamic and static balance of the Bosu group was found to be better than the flat ground group. Conclusion: As a result, functional balance training on the mobile floor has been found to improve dynamic balance, static balance and agility performance.