Kuantum liderlik anlayışının örgütsel zekâ ile ilişkisinin çalışan motivasyonuna etkisi
Quantum leadership understanding of school administrators on the motivation of teachers and their effect on organizational intelligence
  1. Tez No: 564425
  2. Yazar: GAMZE ÜNALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum Liderlik, Örgütsel Zeka, Motivasyon, Yönetici, Öğretmen, Quantum Leadership, Organizational Intelligence, Motivation, Administrator, Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Araştırmanın amacı okul yöneticilerinin kuantum liderlik anlayışının öğretmenlerin motivasyonu ile örgütsel zekâ üzerindeki etkisinin anlamlılığının incelenmesidir. Araştırmaya 200 yönetici ve 400 öğretmen katılmıştır. Araştırmada veriler demografik sorular, Örgütsel Zeka Ölçeği, Motivasyon Ölçeği ve Kuantum Liderlik Ölçeğinden oluşan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada Bağımsız Örnekler T-testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak veri analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yöneticilerin ve öğretmelerin kuantum liderlik anlayışı ile örgütsel zekâ ve iş motivasyonu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak örgütsel zekâ ile iş motivasyonu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bulgulara göre yöneticiler arasında erkek birey, öğretmenler arasında ise kadın birey oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bulgulara göre öğretmenlerin yöneticilerle ile ilgili kuantum liderlik algısının, yöneticilerin kendilerine yönelik kuantum liderlik algılarından, örgütsel zekâ, değişen durumlara uyum sağlama ı, paydaşlarla etkili iletişim ve eylemde, tepkide çabukluk algılarının, dışsal motivasyon, içsel motivasyon ve iş motivasyonu düzeylerinin yöneticilere kıyasla daha yüksek olduğu fakat sezebilme ve öngörebilme ve hayal gücünü kullanabilme ve yaratıcılık düzeylerinin daha az olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the significance of quantum leadership understanding of school administrators on the motivation of teachers and their effect on organizational intelligence. 200 administrators and 400 teachers participated in the study. Data were collected by using demographic questions, Organizational Intelligence Scale, Motivation Scale and Quantum Leadership Scale. Data were analyzed by using Independent Samples T-test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis. As a result of the research, it was determined that there was a positive correlation between the quantum leadership concept of administrators and teachers and organizational intelligence and work motivation. In addition, there was a positive correlation between organizational intelligence and job motivation. According to the findings, it was observed that the ratio of male and female individuals were higher among managers. According to the findings, teachers 'perception of quantum leadership about managers, managers' perceptions of quantum leadership towards them, organizational intelligence, adaptation to changing situations, effective communication and action with stakeholders, perception of promptness in response, extrinsic motivation, intrinsic motivation and business motivation levels are higher than administrators. however, it was determined that the level of creativity and perception were less than that of imagination and imagination.