An Investigation of the liner propellant interface in HTPB based solid rocket fuels
HTPB bazlı roket yakıtlarında astar yakıt yapışma çalışması
- Tez No: 56446
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: astar, yapışma, HTPB astarı, bağ yapıcı (MAPO), mekanik özellik, yapışma testi, yakıt-astar yapışması. VI, liner, liner-propellant adhesion, adhesive liner, liner bonding, bond promoter, mechanical property, adhesion tests. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ HTPB BAZLI ROKET YAKITLARINDA ASTAR-YAKIT YAPIŞMA ÇALIŞMASI Haska, Serkan Burak Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. Erdal Bayramlı Ortak Tez Yöneticisi:Prof. Dr. SaimÖzkar Ocak 1996, 86 Sayfa Astar, katı yakıtlı roketlerde yakıtı motor içinde tutan kompozit bir malzemedir. Astar'ın görevleri; (1) yakıtın yanması istenmeyen yüzeylerinin yanmasını engellemek, (2) kısa süreli ve yüksek enerjili yakıtın ısısının motor cidarına ulaşmasını engellemek, (3) yakıta ve motor cidarına çok iyi yapışabilmesini sağlamaktır. Roket için hayati önem taşıyan yüksek yapışman astar kompozisyonu geliştirilmesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yapılmıştır; Yakıtla maksimum uyum gösterebilmesi için, astarın temel bağlayıcısı(HTPB) ve çapraz bağlayıcısı (IPDI) yakıtla aynı alınmıştır. Yakıt-astar yapışma mukavemetinin artırılması için polimerleşmesi çok az ilerlemiş olan astarın üzerine yakıt dökümü tekniği uygulanmış böylece polimerleşme sonunda yakıt ve astarın aynı matriksin içinde yer almaları sağlanmıştır. Astar-yakıt bağ yapıcısı olarak iki fonksiyonlu aziridin (MAPO) kullanılmış ve ayrıca MAPO yüzdelerinin yapışmada etkinliği izlenmiştir. Yakıttan astara plastikleştirici göçünün engellenmesi için astara da aynı derişimde plastikleştirici dahil edilmiştir. Astarın mekanik ve yapışma mukavemetinde etkili olan NCO/OH optimizasyonu yapılmıştır. Astarın yine mekanik mukavemetinde etkili olan triol/diol optimizasyonu yapılmıştır. Seçilen üç kompozisyona bütün yapışma mukavemet testleri uygulanmıştır. Uygulanan testler, astar çekme testi, metal-astar-yakıt çekme testi, metal-astar-yakıt kayma gerilimi testi, metal-astar-yakıt sıyrılma testi, metal astar kayma testi, metal-astar sıyrılma testi olarak saptanmış ve astarın kullanım parametreleri tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE LINER-PROPELLANT INTERFACE IN HTPB BASED SOLID ROCKET FUELS Haska, Serkan Burak M. S., Department of Chemistry Supervisor: ProfDr. Erdal BAYRAMLI Co-Supervisor.Prof.Dr. SaimÖzkar January 1996, 86 pages Liner is a composite material that holds the propellant in a rocket chamber. The liner is used for several purposes. It serves as an insulator for the rocket vessel to protect it against the high temperature generated during the combustion. It is used to inhibit burning of the outer surface of the propellant. It also serves as a binder between the case and the propellant grain. The object of this study is to develop a liner composition for rocket motors which forms strong bonds with composite propellants and motor casing. In order to develop the adhesive liner composition, the following studies were done; IIIThe same prepolymer (Hydroxyl teraiinated polybutadiene) and curing agent (Isophoron diisocyanate) were used in the propellant and the liner to assure optimum compatibility, effective adhesion and bonding. In order to improve adhesion of the propellant to the liner, the propellant was cast onto partially cured liner. Difunctional aziridine (Trimethyl aziridinyl phosphine oxide) has been used as a bond promoter between the liner and the propellant. To prevent plasticizer migration, concentrations of the mobile ingredients both in the propellant and the liner have been equalized. NCO/OH functional group optimization was done which increases the mechanical and the adhesive properties of the liner. Triol/diol functionality optimization was done, which optimize the mechanical behavior of the liner. MAPO optimization was also done, which is effective in bonding performance of the liner. As a result of these liner development studies, three liner compositions were chosen and tensile strength, lap-shear in aluminum, lap-shear in steel, T-peeL metal-liner-propellant tensile (MLP tensile), metal-liner-propellant shear (MLP shear) tests were performed, by which the operational parameters of the liner were determined.