Development of a computer asisted decision support system for lathe selection
Torna seçimi için bir bilgisayar yardımlı karar destek sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 56445
  2. Yazar: SABRİ EMRAH HALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekipman Seçimi, Karar Destek Sistemleri, Takım Tezgahlan iv, Equipment Selection, Decision Support Systems, Machine Tools m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz TORNA SEÇİMİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR YARDIMLI KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİLMESİ Halıcı, S. Emrah Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Ocak 1996, 118 Sayfa Bu çalışmada, takım tezgahı seçimi konusunda yardımcı olacak bir sistem hazırlanması amaçlanmıştır. Ekipman seçimi, takım tezgahları ve uzman sistemler konularında yayın taramaları yapılmıştır. Takım tezgahı seçim esasları anlatılmıştır. Uygulama tornalar ile sınırlandırılmıştır. İki aşamalı bir yapı uygulanmıştır. İlk aşamada şartların öngördüğü takım tezgahının özellikleri çıkartılmaktadır. İkinci aşamada alternatif takım tezgahları arasından seçim yapılmaktadır. LathEXPERT adlı sistem geliştirilmiştir. Karar verme aşamasında çok katmanlı bir yapı kullanılmaktadır. İş parçası tanımlaması, parça özelliklerini temel alan bir sistemle yapılmaktadır. Alternatif tezgahlar, özellikleri, ağırlıklarına göre değerlendirilerek önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER ASSISTED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR LATHE SELECTION Halıcı, S. Emrah M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan January 1996, 118 pages. In this work, development of a system to aid machine tool selection is aimed. A literature survey in equipment selection, machine tools and expert systems was conducted. Machine tool selection strategies are explained. Lathe selection is selected as scope of research. A two staged system is designed. Determination of specifications of required machine tool is aimed at decision stage. Decision making among alternative machine tools is performed at selection stage. Multi level inference is used in the developed system: LathEXPERT. Drawings of possible workpieces are input to the system by a feature based modelling system. Weighting factors are used for decision making among alternative machine tools.