Kültür ekonomisi unsurlarının kalkınmaya etkisi: TRC2 bölge örneği
The effect of cultural economic elements on development: case of TRC2
- Tez No: 564502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kültür Ekonomisi, TRC2 Bölgesi, Development, Cultural Economy, TRC2 Region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kültür ve kalkınma kavramları birbiri ile etkileşimde olan olgular olarak, ülkeler arası ya da bölgeler arasındaki kalkınma farklılıklarını azaltma noktasında büyük önem arz etmektedir. 21.yüzyıllın başlarında toplumların bünyelerinde barındırdığı kültürel mirasları, inançları, giyim-kuşam, yemekleri, eserleri gibi birçok faktör dijital ortamlarda bu kültürel ürünlerin yerelden ulusa açılmasını sağlayıp tanıtım ve pazarlamasıyla kültürel ekonominin temelini oluşturmuştur. Bu tezin amacı, kültür ekonomisinin kalkınma sürecini ne denli etkilediğini TRC2 (Şanlıurfa- Diyarbakır) bölgesi örneği ile ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda TÜİK'ten alınan kültürel ekonomi unsurlarının verileri ile ilk aşamada iller ayrı ayrı tahlil edilmiş ve daha sonraki aşamada iki ilin kültürel unsurları karşılaştırarak incelenmiştir. Sonuç olarak; Şanlıurfa ilinde kütüphane ve müze istatistiklerinin kalkınmaya etkisi daha fazla iken Diyarbakır ilinde sinema ve tiyatro istatistiklerin kalkınmaya etkisinin daha ön planda olduğu bulgusuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The terms of culture and development, which interact with each other, have of great importance in reducing development disparities between countries or regions.The concepts of culture and development, which interact with each other, are of great importance in reducing development disparities between countries or regions. At the beginning of the 21st century, many factors such as cultural heritage, beliefs, clothing, food, and works of societies formed the basis of the cultural economy through the introduction and marketing of these cultural products from the local to the nation. The aim of this thesis is to analyzing he data of the cultural economy elements of TRC2 (Şanlıurfa-Diyarbakır) region and the provinces in the first stage and then to examine the cultural elements of the two provinces. As a result; While the effect of library and museum statistics on development was more in Şanlıurfa, it was concluded that the effect of cinema and theater statistics on development was more prominent in Diyarbakır.