Suriyelilere yönelik tutumlarda hayali temasın rolü
The role of imagined contact on attitudes towards Syrians
  1. Tez No: 564560
  2. Yazar: TAYLAN YURTBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AKFIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gruplararası Temas, Dolaylı Temas, Hayali Temas, Sosyal Statü, Sosyal Mesafe, Intergroup Contact, Indirect Contact, Imagined Contact, Social Status, Social Distance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gruplararası Temas Kuramı, farklı gruplar arasındaki sosyal temasın dış-gruba ilişkin tutumlar üzerinde olumlu değişimler yarattığını savunmaktadır. Dolayısıyla bu araştırmada, dış-gruba yönelik tutum ve davranışlarının nedenleri ve sonuçlarının Gruplararası Temas Kuramı çerçevesinde incelenmesi hedeflenmektedir. Bu amaç ışığında, bu tez kapsamında, dolaylı temas türlerinden biri olan hayali temas ve temas hedefinin sosyal statüsünün gruplararası tehdit, gruplararası kaygı, gelecekte dış-grup üyeleri ile temas etme niyeti ve sosyal mesafe üzerindeki etkileri yarı-deneysel bir çalışma ile incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi toplamda 201 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır (91 erkek, 100 kadın). Hayali temas ve temas hedefinin sosyal statüsü değişimlenerek toplamda 7 ayrı deneysel koşul oluşturulmuştur. katılımcılardan bir Suriyeli ile tanıştıklarını ve bu etkileşimin olumlu geçtiğini hayal etmeleri istenmiştir. Ardından sırası ile gruplararası tehdit, gruplararası kaygı, gelecekte dış-grup üyeleri ile temas etme niyeti ve sosyal mesafeye ilişkin açık ölçümler alınmıştır. Yürütülen iki yönlü çoklu kovaryans analizleri (MANCOVA) sonuçları, hayali temasın tüm değişkenler üzerinde anlamlı ana etkilerinin olduğunu, temas hedefinin sosyal statüsünün ise sadece dış-grup üyeleri ile gelecekte temas etme niyeti üzerinde anlamlı bir ana etkisi olduğunu göstermiştir. Temas hedefinin sosyal statüsünün sosyal mesafe üzerinde ise marjinal bir ana etkisi olduğu görülmüştür. Hayali temas ve temas hedefinin sosyal statüsünün herhangi bir bağımlı değişken üzerinde anlamlı bir etkileşim etkisi bulunamamıştır. Ek olarak, hayali temas koşullarının canlılık düzeyleri de anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intergroup Contact Theory proposes that social contact between different groups can significantly lead to changes in attitudes towards out-groups. Hence, it is aimed to investigate the reasons and consequences of attitudes towards outgroups within the framework of Intergroup Contact Theory in this research. In the light of these purposes, the effect of imagined contact, which is the one of indirect form of contact, and social status of contact target on intergroup threat, intergroup anxiety, future contact intentions towards out-group members and social distance are examined. The sample of the study consists of 201 university students in total (91 males, 110 females). Seven different experimental conditions are created by manipulating imagined contact and social status of contact target. The participants are asked to imagine having a positive interaction with a Syrian in which they learn new and interesting things about the his/her life and experiences. Subsequently, the explicit measurements pertaining to intergroup threat, intergroup anxiety, future contact intentions towards out-group members and social distance are taken. Results of two-way multivariate analysis of covariance (MANCOVA) show that imagined contact has a significant main effect on all dependent variables. Social status of contact target has no significant main effect on intergroup threat and intergroup anxiety, but has a significant main effect on future contact intentions towards out-group members. It is shown social status of contact target also has a marginal main effect on social distance. Imagined contact and social status of contact target has no interaction effect on any dependent variables. In addition, vividness of imagined contact conditions significantly differ. Findings are discussed in consideration of the literature.