A New methodology for the kinamatic synthesis of planar mechanisms
Düzlemsel mekanizmaların kinematik sentezi için yeni bir metod
- Tez No: 56461
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT SOYLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kinematik Sentez, Düzlemsel Mekanizmalar, Boyutsal Sentez iv, Kinematic Synthesis, Planar Mechanisms, Dimensional Synthesis. iii
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz DÜZLEMSEL MEKANİZMALARIN KİNEMATİK SENTEZİ İÇİN YENİ BİR METOD Bıçakçı, Gürol Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reşit Soylu Ocak 1996, 137 sayfa Bu tezde, tek serbestlik dereceli, döner ve kayar eklemler içeren düzlemsel mekanizmaların her türlü kinematik sentezi için bir metod sunulmaktadır. Bu metod kullanılarak, istenmeyen eklem değişkenlerinin (relatif döner ve kayar deplasmanların) vektörel kapalı döngü denklemlerinden elimine edilmesi ile genel tasarım denklemleri olarak isimlendirilen denklemler elde edilmektedir. Bu denklemler, ilk konumdaki uzuv vektörlerinin bilinmeyen x ve y elemanlarım içeren gerçel değerli ve çok değişkenli skaler polinomlar şeklindedir. Ayrıca, sunulan metodlarla maksimum konum ve olası çözüm sayılan da tespit edilebilmektedir. Geliştirilen algoritma çeşitli örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHODOLOGY FOR THE KINEMATIC SYNTHESIS OF PLANAR MECHANISMS Bıçakçı, Gürol M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Reşit Soylu January 1996, 137 pages This thesis introduces a methodology for“any”type of kinematic syn thesis of single degree-of-freedom planar mechanisms with revolute and prismatic joints. The methodology yields the so called generic design equations, which are derived by eliminating the unwanted joint variables (relative rotational and transla- tional displacements) from the vector loop closure equations. The design equations are in the form of real- valued multivariable scalar polynomials involving the un known x and y components of the first position link vectors. Furthermore, the maximum number of prescribable positions and the number of possible solutions (for any type of synthesis task of a given mechanism) may be determined by using the methods presented. The developed algorithm is illustrated via various case studies.