Demografik özelliklerin satın alma kararları üzerindeki etkisinin davranışsal iktisat bağlamında incelenmesi: Malatya örneği
An investigation on the effect of demographic features on the purchasing decisions in the context of behavioral economics: Malatya sample
- Tez No: 564620
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Tüketici, Rasyonellik, Tüketici Davranışları, Satın Alma Kararı, Behavioral Economics, Consumer, Rationality, Consumer Behavior, Purchasing Decision
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tüketicilerin satın alma davranışlarını etki eden unsurlar hakkında kaynaklarda birçok çalışmaya yer verilmiştir. Tüketicilerin kararlarında rasyonellikten ne şekilde uzaklaştıkları açıklanmaya çalışılmış ve satın alma kararlarını etkileyen tuzaklar üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar incelendiğinde demografik özelliklerin satın alma kararlarına doğrudan etkisi olan bir faktör olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, bazı demografik özelliklerin tüketicilerin satın alma kararları üzerindeki etkisinin davranışsal iktisat bağlamında incelenmesi ve çıkan sonuçların daha önce yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Literatürde yer alan çalışmalardan toplanan bilgiler ışığında cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, aylık gelir, yaşadığı yer, çocuk sayısı ve meslek değişkenleri bağımsız değişken olarak belirlenmiştir. Çalışma 2019 yılında Malatya ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanmak için anket yöntemine başvurulmuştur. Hazırlanan anket güvenirlik analizleri yapıldıktan sonra Malatya'da yaşayan 500 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi için IBM SPSS 17 istatistik paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan maddelere normallik testi uygulanmış ve maddelerin normal bir dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. İki değişkenden oluşan cinsiyet ve medeni durum bağımsız değişkenleri ile satın alma kararları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için t-testi yapılmıştır. İkiden fazla değişkene sahip olan yaş, eğitim durumu, aylık gelir, yaşadığı yer, çocuk sayısı ve meslek bağımsız değişkenleri ile satın alma kararları arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Anova testi uygulanmıştır. Hangi maddeler arasında farklılaşma olduğunu belirlemek amacıyla Post Hoc testlerinden Tukey tercih edilmiştir. Çıkan sonuçlar tablolar halinde sunulmuş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in Malatya province in 2019. Descriptive screening method was used as the research method. The survey method was used for the study. The questionnaire was applied to 500 participants living in Malatya. For the analysis of the data, IBM SPSS 17 statistical package program was used. The items in the questionnaire were tested for normality and the items were found to have a normal distribution. The t-test was used to determine the relationship between the independent variables of the gender and marital status and the purchasing decisions. Anova test was used to determine the relationship between age, education level, monthly income, place of residence, number of children and occupation independent variables and purchasing decisions. Tukey was chosen from Post Hoc tests in order to determine the differentiation between the scale items. The results were presented in tables and interpreted. Many studies on the factors affecting the buying behavior of consumers are included in the literature. It has been tried to explain how consumers move away from rationality in their decisions and many studies on the traps affecting the purchasing decisions have been carried out so far. When these studies are examined, it is seen that demographic characteristics have a direct effect on purchasing decisions. In this study, it is aimed to examine the effects of some demographic characteristics on consumer purchasing decisions in the context of behavioral economics and compare the results with previous studies. In the light of the information gathered from the studies in the literature, gender, marital status, age, education, monthly income, place of residence, number of children and occupational variables were determined as independent variables.