An Experimental investigation on performance of rectangular fins on a horizontal base in free connection heat transfer
Yatay levha üzerinde bulunan dikdörtgen kanatçıkların doğal taşınım ile ısı transferinin deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 56465
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Free convection, Rectangular fin, Optimum spacing rv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz YATAY LEVHA ÜZERİNDE BULUNAN DİKDÖRTGEN KANATÇIKLARIN DO?AL TAŞINIM İLE ISI TRANSFERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Aribar, Gazi Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hafit Yüncü Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Birol Yücel Ocak 1996, 70 Sayfa Bu çalışmada, yatay bir zemin üzerinde bulunan dikdörtgen kanatçıklardan doğal taşınım ile ısı transferi deneysel olarak incelenmiştir. Bu çalışmanın esas amacı, geometrik parametrelerin ısı transferi üzerine etkilerini ve deneylerden elde edilecek sonuçlara göre en iyi kanatçık dizisini belirlemektir. Bir deney düzeni kurulmuş ve kalibre edilmiştir. 1 5 takım kanatçık dizisi ve kanatçıksız taban plakası atmosfer ortamında denenmiştir. Kanatçık yüksekliği 6 mm ile 26 mm arasında değiştirilmiştir. Kanatçıklar arası mesafe ise 6.2 mm ile 83 mm arasında değiştirilmiştir. Taban plakası-ortam sıcaklık farkı, ısıtıcıya verilen güçden bağımsız olarak değiştirilmiştir. Isıtıcıya 8Wdan başlayarak 50Wa kadar 5 değişik güç verilmiştir. Kanatçık uzunluğu 100 mm'de, kanatçık kalınlığı 3mm'de sabit tutulmuştur. vKanatçık yüksekliğinin, kanatçıklar arası mesafenin ve taban plakası-ortam sıcaklık farkının ısı transferi üzerindeki etkilerini belirleyebilmek için deneysel sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur. Verilen bir taban plakası-ortam sıcaklık farkı için, kanatçık dizisinden doğal taşınımla transfer edilen ısı, kanatçık yüksekliğinin ve kanatçıklar arası mesafenin bir fonksiyonu olarak maksimum bir değere ulaşmaktadır. Yine verilen bir taban plakası- ortam sıcaklık farkı için, doğal taşınımla kanatçık dizisinden transfer edilen ismin, kanatçıksız taban plakasına göre artışı, kanatçık aralığı ile kanatçık yüksekliğinin oranına ve kanatçık sayısına bağlıdır. Kanatçıklı yüzeylerden ısı transferini hesaplayabilmek için, kanatçık yüksekliği, kanatçık aralığı ve kanatçık sayışım içeren bir eşilişki önerilmiştir. Anahtar kelimeler : Doğal taşınım, Dikdörtgen kanatçık, En iyi fin aralığı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON PERFORMANCE OF RECTANGULAR FINS ON A HORIZONTAL BASE IN FREE CONVECTION HEAT TRANSFER Anbar, Gazi M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Hafit Yüncü Co-Supervisor : Prof. Dr. Birol Yücel January 1996, 70 Pages In this study, natural convection in rectangular fin-arrays on a horizontal base was experimentally investigated. Prime attention of this study lies mainly in the determination of effects of geometrical parameters on the rate of heat transfer and optimization of the results for prediction of maximum performance of the fin arrays. An experimental setup was constructed and calibrated, 15 sets of fin-arrays and a base plate without fins were tested in atmosphere. Fin height was varied from 6 mm to 26 mm, fin spacing was varied from 6.2 mm to 83 mm. The base-to-ambient temperature difference was also varied independently and systematically with the power supply to heater ranging from 8W to 50W. Fin length and fin thickness were infixed at 100 mm and 3 mm, respectively. The experimental program was conducted so as to clearly delineate the separate roles of fin height, fin spacing and base-to-ambient temperature difference, and the results were presented in a manner so as to highlight the effects of these parameters. It was found that for a given base-to-ambient temperature difference the convection heat transfer rate from fin arrays takes on a maximum value as a function of fin spacing and fin height. For a given base to ambient temperature difference the enhancement of the convection heat transfer rate of fin arrays relative to that for base plate without fins is strongly dependent on the fin spacing to fin height ratio and number of fins The experimental data were correlated. A correlation was also suggested to find optimum fin spacing corresponding to maximum heat transfer rate for a given fin height.