Morphometrical and biochemial aspect of genetic of malathion resistance in house fly musca domestica L.
Karasinekte malathion direncinin morfolojik ve biyokimyasal genetik çalışmaları
- Tez No: 56466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karasinek, böcek ilacı dirençliliği, dalgalanan asimetri vı, Housefly, insecticide resistance, fluctuating asymmetry IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz KARASİNEKTE (MUSCA DOMESTICA L.) MALATHION DİRENCİNİN MORFOLOJİK VE BİYOKİMYASAL GENETİK ÇALIŞMALARI Kandemir, Gaye (Eren) Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral Kence Ağustos, 1996, 53 sayfa İnsektisitlere dirençli populasyon ve tür sayısının artması zararlı böcek populasyonlarının kontrolünde önemli bir sorun oluşturmaktadır. Direnç mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve teşhis yöntemlerinin iyileştirilmesi ile etkin mücadele yöntemleri geliştirilebilir ve problem direnç düzeyleri artmadan tespit edilebilir. Bu çalışmanın amacı dirençli ve duyarlı karasineklerde, (Musca domestica L.) morfolojik ve biyokimyasal farklılıkları değişik yöntemler kullanarak belirlemektir. G4, Gıoo> G200 soylarında ortalama esteraz aktivitelerinin direncin artmasına paralel olarak azalma gösterdiği saptanmıştır. G\qq ve G20Osoylarının ortalama dişi ve erkek glutatyon S-transferaz (GST) aktiviteleri G4 soyundakilerden daha fazladır. Asetilkolinesteraz aktiviteleri malaokson (asetilkolinesteraz inhibitörü) kullanılarak ölçülmüş ve soylar arasmda önemli fark bulunmuştur. Erkeklerde asetilkolinesteraz ve genel esteraz aktiviteleri dişilerden daha fazla bulunmuştur. Değişikliğe uğramış asetilkolinesteraz, malation metabolizmasını artıran GST ve genel esteraz aktiviteleriyle birlikte dirençli soylardaki yüksek direnç düzeyine neden olan faktörler olarak belirlenmiştir. Direnç için seçilmiş soylarda bireyler, seçilmiş oldukları Ankara soyundaki bireylerden daha asimetrik bulunmuştur. Duyarlılık için seleksiyon dalgalanan asimetriyi çok az etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOLOGICAL AND BIOCHEMICAL ASPECTS OF GENETICS OF MALATHION RESISTANCE IN HOUSEFLY, MUSCA DOMESTIC! L. Kandemir, Gaye (Eren) M.S., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Kence August 1996, 53 pages The increase in number of insecticide resistant populations and species has become a major problem in controlling pest populations. With an improvement of detection methods and greater understanding mechanisms of resistance, effective management strategies can be designed and problems can be predicted before they arise. The objective of this study was to investigate morphological and biochemical differences between resistant and susceptible individuals by using different methods in housefly Musca domestica L. Susceptible (G4) and resistant (GioO> ^200) strains have different enzyme activities. Mean esterase activities of G4, G\qq, G20O strains decrease while the resistance levels increase. Mean glutathione S-transferase (GST) 111activities in GjoO and G200 were higher than that of G4 both in males and females. Acetylcholinesterase activities of the individuals treated with malaoxon (which is the inhibitor of acetylcholinesterase) and when compared with control were significantly different in different strains. Acetylcholinesterase and general esterase activities in males, were found to be higher than that of females. The presence of an altered acetylcholinesterase, combine multiplicatively with slight increases in GST and esterase metabolism of malathion were found to be responsible for the high resistance level developed in resistant strains. Individuals from the strains selected for higher resistance were more asymmetric than the base strain (Ankara) from which they were selected. Selection for susceptibility increase fluctuating asymmetry slightly.