Gelenek ve yenilik kavşağında nassların yorumu
Interpretation of religious texts in the tradition and innovation axis
- Tez No: 564653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CÜNEYT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tecdid, Nass, Sahabe, Selef, Renewing, Religious text, the Companions, Predecessor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dini metinlerin diğerlerinden ayrı bir hususiyeti bulunmaktadır. Onlar Allah tarafından indirildiği için lafzında ve manasında eksiklik ile değişiklik olduğu söylenemez. Bununla beraber her zaman ve mekânda geçerlidirler. Hz. Peygamber (s.a.s.) dinin ve metinlerinin korunması konusunda sınırlı bir tecditten söz etmiştir. Ancak tecdit lafzı, Müslümanlar tarafından farklı durum ve alanlarda kullanılmıştır. İslam'a müntesip olduklarını söyleyen bazı kişilerin, tecdit yöntemine dayanarak dini nassların manasını değiştirme konusunda uyguladıkları yöntemle, sahabe ve tabiinin yöntemleri farklılık arz etmektedir. Çalışmada bu konu ele alınıp nassların gerçek ve en doğru manasının, sahabenin aralarında ihtilaf etmeksizin anlayıp amel ettikleri mana olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious texts have a distinct feature from other texts. Because they were sent down by Allah, it cannot be said that there is a change in the word and meaning. However, they are valid at all times and places. The prophet (p.b.u.h.) spoke of a limited confirmation of the protection of religion and texts. However, the wording has been used in different situations and renewal areas by Muslims. The methods used by some people who say that they are in agreement with Islam to change the meaning of religious texts on the basis of the method of revision differ from the methods of the Companions and the Followers. In this study, it is concluded that the true and most meaningful meaning of religious texts is the meaning that the Companions understand and act without conflict.