Günümüz toplumunda benliğin yeniden üretimi: Bedensel modifikasyonlar ve yenilenen imajlar
Reproduction of self in today's society: Physical modifications and renewed images
  1. Tez No: 564676
  2. Yazar: SÜHEYLA ESNA BENTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, benlik, tüketim, yeniden üretim, ilişkisellik, Body, Self, Consumption, Reproduction, Relationality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada günümüz insanının gündelik hayatta sürekli maruz kaldığı ya da bilinçli olarak benimsediği bedene yönelik modifikasyon taarruzlarının arka planındaki sosyolojik bağlamlar/ilişkisel kodlar analiz edilmeye çalışılmıştır. Amacımız insan bedeninin, bedenin asıl sahibi failler başta olmak üzere, biçimlendirici yapısal-toplumsal-nesnel unsurlarca günümüzde nasıl tanımlandığı, ne türden bir algı nesnesine dönüştürüldüğü ve daha önemlisi bu tanım ve dönüşümlerin bedenin kendisine içkin olmayan hangi yapısal-bireysel etkenlerle ilişkili olabileceği sorularına cevaplar aramaktır. Çalışmamızın kuramsal zeminini Henri Lefebvre, Michel De Certeau ve Erving Goffman gibi gündelik hayat sosyologlarının bedene dönük analizleriyle Bourdieu'nün yapısal inşacılığı ekseninde ortaya çıkan tartışmalar oluşturmaktadır. Çalışma bedene ve bedensel modifikasyonlara yönelik anlamları çok boyutlu olarak ele almayı amaçlayan ve saha çalışmasıyla desteklenen bir araştırmadır. Araştırmamız karma araştırma yöntemlerinden keşfedici-sıralı karma araştırma yaklaşımıyla ile gerçekleştirilmiştir. Diğer bir değişle araştırma sürecinde, hem nitel hem de nicel araştırma yöntemlerinden bir arada yararlanılmıştır.Malatya ili örnekleminde saha çalışmasıyla da desteklenecek olan çalışmamızda aynı zamanda bedenin bir araştırma nesnesi olarak yapı-fail düalizmini aşma noktasındaki verimlilikleri de masaya yatırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, sociological contexts / relational codes in the background of the modification attacks directed towards the body that the human being is exposed to or consciously adopted in daily life are tried to be analyzed. Our aim is to find answers to the questions of how the human body is defined by the formative structural-social-objective elements, especially the perpetrators of the body today, what kind of perception is transformed into an object of object, and more importantly, what structural-individual factors that are not inherent to the body itself. The theoretical basis of our study is the body-oriented analysis of sociologists of everyday life such as Henri Lefebvre, Michel De Certeau and Erving Goffman and the debates that emerge on the basis of Bourdieu's structural construction. The study is a multi-dimensional study aimed at addressing the meanings of the body and bodily modifications and is supported by a field study. Our research was carried out with exploratory-sequential mixed research approach. In other words, both qualitative and quantitative research methods were used together in the research process. In our study, which will be supported by fieldwork in the sample of Malatya province, the efficiency of the body as a research object in overcoming the structure-agent dualism was also discussed.