Destinasyon önem-memnuniyet analizi bağlamında Van'ı tercih eden İranlı turistler üzerine bir araştırma
A research on Iran tourısts preferıng the valve ın the context of destınatıon ımportance-satısfactıon analysıs
  1. Tez No: 564806
  2. Yazar: EMRE KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: önem-memnuniyet analizi, ziyaretçi memnuniyeti, destinasyon, Van, importance-satisfaction analysis, tourist satisfaction, destination, van
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, Van destinasyonunu ziyaret eden İranlı turistlerin önem algılamalarını ve destinasyon memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Bu yolla elde edilen veriler doğrultusunda söz konusu destinasyonu ziyaret eden İranlıların beklentilerinin neler olduğu, hangi hususlara daha çok önem verdikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Önem verilen hususlardan ne derece memnun kalındığı ya da kalınmadığı değerlendirilerek destinasyonun eksik ve aksak yönlerin belirlenmesi ve çözümler geliştirilip önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla turistlerin destinasyona varmadan önce sahip oldukları önem algılamaları ve deneyimlemekte oldukları tatil sürecindeki memnuniyet düzeylerini araştıran birçok çalışma incelenmiştir. İlgili literatür araştırmasından elde edilen anket modeli destinasyona uyarlanmış ve o bölgedeki otel işletmelerinde uygulanmıştır. Yang (2003) tarafından geliştirilen Önem-Memnuniyet modeli ile sahada yapılan araştırma sonucunda edinilen bulgular yorumlanmıştır. İncelenen bulgular neticesinde, önem algılamalarının destinasyon memnuniyeti üzerine doğrudan etkisinin olduğu görülmüştür. Bir destinasyonda edinilen memnuniyet düzeyi ileriye dönük turist kararlarını olumu olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla turist beklentilerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda hizmet sunumlarının şekillenmesi oldukça önemlidir. Van ilinde yapılan bu araştırma bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Sorunsuz alanların da mevcut olduğu destinasyonda, geleceğe yönelik yapılacak turizm yatırımları dâhilinde dikkate alınması gereken ve üzerinde durulması gereken sosyal ve çevresel sorunların da olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the importance perceptions and destination satisfaction levels of the Iranian tourists' who visit the Van destination. In accordance with the data obtained in this way, the expectations of the Iranians who visited that destination and what they are concerned about is attempted to state. It is aimed to determine the missing and unsystematic aspects of the destination and to provide solutions and offer suggestions by evaluating whether or not they are satisfied with the subjects given importance. For this purpose, many studies which investigate the perceptions of the importance and satisfaction in the holiday process that they have experienced before reaching the destination have been examined. The survey model obtained from the relevant literature research was adopted to the destination and applied in hotel enterprises in that region. By using the Importance- Satisfaction model developed by Yang (2003), findings obtained from field research has been interpreted. Based on the result of the findings,it has been seen that the importance perceptions have a direct effect on destination satisfaction. The level of satisfaction acquired in a destination directly affects forward tourist decisions. Therefore,determining the expectations of tourists and shaping the service presentations in this aspect is very significant. This research conducted in Van province was carried out in line with this purpose. In the destination where seamless areas are also available, there are also social and environmental problems that need to be taken into consideration for future tourism investments.