Theophylline release from some plasma modified p-hema hydrogels
Teofilin plazma modifiye poli-hema hidrojellerinden salımı
  1. Tez No: 56484
  2. Yazar: ZARİF BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polihema, Kontrollü Salınım, Plazma Modifikasyonu, Teofilin. Vİ, P-HEMA, Controlled Release, Plasma Modification, Teophylline. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZ TEOFİLİN'İN PLAZMA MODIFIYE POLI-HEMA HİDROJELLERİNDEN SALIMI BİLGEN, Zarif Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilge ÖZDEN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güneri AKOVALI Eylül 1996, 72 sayfa Bu çalışmada değişik oranlarda su içeren HEMA monomer çözeltilerinden poli(HEMA) hidroj elleri hazırlandı ve bunların bir kısmı plazma fazına tabi tutuldu. Model bileşik olarak kullanılan teofılin hidrojellere yüklenerek, teofilinin hidrojele yüklenme ve hidrojelden salım kinetikleri izlendi. Plazma fazının; uygulanan güç, uygulama süresi ve reaktör içindeki gazın cinsinin salım üzerindeki etkileri araştırıldı. Reaktör içinde uygulanan gücün arttırılmasının salım hızını düşürücü etkisi olduğu saptanırken uygulama süresinin de güç kadar olmasa da benzer etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, reaktör içindeki gazın cinsi de sonucu etkileyen önemli bir değişken (parametre) olarak ortaya çıkmıştır. Asetilen argon ve oksijen plazmalarının, azalan sırayla, p-HEMA hidrojelinin teofilin yükleme ve salım kapasiteleriyle salım hızını düşürücü etkileri olduğu anlaşılmıştır. Değişik şartlarda hazırlanan ve değişik şartlar altında plazmaya tabi tutulan örneklerin salım kinetikleri incelenerek salımı kontrol eden mekanizma da ayrıca araştırılmıştır. Sonuçlar plazma uygulamalarının poli(HEMA) hidrojelinde Fick yasasma uygunluğu bozduğunu göstermektedir. Fick salımından en çok sapmanın da argon plazmasına tutulmuş örnekte olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEOPHYLLINE RELEASE FROM SOME PLASMA MODIFIED P-HEMAHYDROGELS BÎLGEN, Zarif M. Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilge ÖZDEN Co-supervisor Prof. Dr. Güneri AKOVALI September 1996,72 pages In this study, poly(hydroxyethyl methacrylate) (p-HEMA) hydrogels with various swelling capacity were prepared from its monomer and some of them were treated under acetylene, argon and oxygen plasma conditions. Theophylline as a model compound was loaded to p-HEMA hydrogels and the release characteristics were examined. Effect of plasma i.e., that of varying plasma parameters such as; applied power, treatment duration and type of plasma were investigated. The applied power was found as the most effective in changing theophylline release rate, while treatment duration is not as effective as plasma power. In addition, Acetylene, argon and oxygene plasmas have reducing effect on both load-release capacities and theophylline release IIIrate through p-HEMA in descending order. Release kinetics of different samples were also investigated and the mechanisms that release profile obeys were estimated. According to these results, the contribution of Fickian mechanism to the overall release was found to decrease by treating the samples under plasma conditions. The highest effect was observed in argon plasma treated sample.