Kur'an'da Ehl-i Kitap bağlamında Mevdûdî ve Süleyman Ateş'in görüşlerinin mukayesesi
The comparison of Mevdûdî and Süleyman Ateş's opi̇ni̇ons about people of the book i̇n Qur'an
- Tez No: 564870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Ehl-i Kitap, Yahudi, Hristiyan, Tahrîf, Mevdûdî, Süleyman Ateş, Qur'an, People of the Book, Falsify, Jew, Christian, Mevdûdî, Süleyman Ateş
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Kur'an'da Ehl-i Kitap'ın özelliklerini Mevdûdî ve Süleyman Ateş'in görüşleri çerçevesinde mukayeseli olarak ele alan bu çalışmada, itikadi ve ameli konular başta olmak üzere Ehl-i Kitap'ın tutum ve davranışları incelenmiştir. Mevdûdî ve Ateş'in konuyla ilgili görüşleri mukayeseli ve objektif bir şekilde verilmeye çalışılmış, ittifak veya ihtilaf ettikleri hususlar belirtilmiştir. Araştırmanın sonucunda Ehl-i Kitap'ın Allah tarafından gönderilen dini emirleri değişik şekillerde tahrîf ederek, şahsi menfaatleri doğrultusunda kullanmaya çalıştıkları ve bu yanlışları nedeniyle birçok sıkıntıya düçar oldukları, peygamberler vasıtasıyla kendilerine yapılan uyarıları da dikkate almadıkları için hem dünya hem de ahiret saadetini kaybettikleri görülmüştür. Bununla birlikte Kur'an, Yahudi ve Hristiyanları Ehl-i Kitap olarak vasıflandırmış ancak onlarla kurulacak ilişkilerin sınırlarını belirlemeyi de ihmal etmemiştir.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF MEVDÛDÎ AND SÜLEYMAN ATEŞ'S OPİNİONS ABOUT PEOPLE OF THE BOOK İN QUR'AN In this study, dealing comperatively Mevdûdî and Süleyman Ateş's opinions on people of the book's features in Qur'an, notably faith and creed topics, then people of the book's thoughts and behaviours were analyzed. Mevdûdî and Ateş' thoughts related with the topic are tried to be given in a comparative and objective way, in the meantime the aspects of unity contraversy were stated. In the consequence of the research, it is seen that by falsifying the religious orders in different paths, People of the book have tried to use them for their personel interests. By virtue of these fallacies and not to take any notice of the warnings given by the Prophets, they have had many troubles and lost their happiness in both wordly life and Akhirah (afterlife). Additionly, Qur'an qualifies Jews and Christians as“People of the Book”but pays attention to set boundaries of relations to be established with them