Mevdûdî'nin Tefhîmu'l-Kur'ân adlı tefsirinde Ehl-i Kitapla ilgili ayetlere yaklaşımı
Approach of Mevdudi to people of the book in the explanation of Tefhim Al-Kitab
- Tez No: 636710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH DENİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Yahudilik, Ehl-i Kitap, Mevdûdî, Christianity, Judaism, People of the Book, Mevdudi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ehl-i Kitap kavramı, ilâhî bir kitap sahibi insanları ifade etmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de bu kavram genellikle Yahudi ve Hıristiyanlardan bahsedilen ayetlerde geçmektedir. Kur'ân-ı Kerîm bazı ayetlerde Ehl-i Kitab'ın olumlu yönlerinden bahsetmekte, bazı ayetlerde ise Yahudi ve Hıristiyanların yanlış tutumlarını sert bir dille eleştirmektedir. Dinler arası etkileşimin çok fazla olduğu günümüz dünyasında dinlerin bilinmesi daha da önem arzetmektedir. 20. yüzyıl müfessirlerinden olan Mevdûdî'nin Tefhîmu'l-Kur'ân adlı eserinde Yahudi ve Hıristiyanlar ile ilgili ayetlere getirmiş olduğu açıklamalar bu bağlamda çok önemlidir. Tefsirinde, yaşadığımız asrın sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan Mevdûdî, ayetlere günümüze yansımalarını önceleyerek açıklamalar getirmiştir. Bu çalışmamız Mevdûdî'nin Ehl-i Kitap'la ilgili görüşleriyle sınırlı tutulmuş, Mevdûdî'nin bu konuya dair yaklaşımı genel hatlarıyla aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümü, tezimizin tanıtımı ve Mevdûdî hakkında genel bilgilendirmeden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Yahudi ve Hıristiyanların tarihi ve kaynakları hakkındaki ayetlere Mevdûdî'nin yorumları incelenerek konu ile ilgili yorumları açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm, Yahudi ve Hıristiyanların inanç ve ahlâki yönden durumlarından bahseden ayetlere Mevdûdî'nin yapmış olduğu açıklamalardır. Yahudi ve Hıristiyanların konu ile ilgili olumlu ve olumsuz yönleri açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Müslümanlar ile Ehl-i Kitap arasındaki ilişkilere dair olan ayetlere Mevdûdî'nin getirdiği yorumlar ele alınmıştır. Sonuç bölümümüzde ise tezimiz hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of People of the Book refers to people who possess a divine book. In the Quran, this concept is generally mentioned in the verses mentioned from Jews and Christians. The Qur'an mentions the positive aspects of People of the Book in some verses, and in some verses, it harshly criticizes the wrong attitudes of Jews and Christians. It is even more important to know the religions on earth in today's world, where the interaction between religions is very high. The explanations that Mevdudi, one of the 20th century counselors, brought to the verses about Jews and Christians in his work called Tefhim al-Kitab are very important in this context. In his exegesis, Mevdudi, who aims to find solutions to the problems of the century we live in, brought explanations by prioritizing their reflection in the verses. This study was limited to the views of Mevdudi about People of the Book, Mevdudi's approach to this issue was tried to be conveyed in general terms. Our study consists of introduction, three parts and conclusion parts. The introduction consists of the introduction of our thesis and general information about Mevdudi. In the first part, the comments of Mevdudi about the history and sources of Jews and Christians were examined and their comments were tried to be explained. The second part is the explanations made by Mevdudi to verses that talk about the beliefs and morals of Jews and Christians. The positive and negative aspects of the Jews and Christians are tried to be explained. In the third chapter, the comments of Mevdudi brought to the verses about the relations between the Muslims and the People of the Book. In the conclusion part, a general evaluation was made about our thesis.