The role of the internet in foreign trade and the use of internet in the foreign trade activities of the companies in the Gebze Organized Industrial zone
Dış ticarette internetin rolü ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanımı
- Tez No: 564875
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL NEBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Foreign Trade, Import, Export, Internet, Corporate Internet Use, Foreign trade, import, export, corporate internet use
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma; Firmaların kurumsal işleyişlerinde ve dış ticaret işlemlerinde ne düzeyde internetten faydalandıklarını belirlemek ve firmaların özellikleri (Sektör, en çok ihracat ve ithalat yaptıkları ülkeler vb) açısından kurumsal işleyişlerinde ve dış ticarette internetten faydalanma düzeylerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda oluşturulan anket formu; Kocaeli İli Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde dış ticaret yapan 106 firma yöneticisine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programından faydalanılmıştır. Firmaların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, kurumsal işleyişlerinde ve dış ticaret işlemlerinde internet kullanımlarının belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Hipotez testleri olarak da t- testi, tek yönlü Anova testi ve Scheffe testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, firmaların kurumsal işleyişlerinde ve dış ticaret işlemlerinde yüksek düzeyde internetten faydalandıkları, fakat sipariş almada ve fiyatlandırmada ise diğer işlemlerde olduğu kadar internetten faydalanamadıkları belirlenmiştir. Firmaların tanımlayıcı özellikleri açısından kurumsal işleyişlerinde ve dış ticaret işlemlerinde internetten faydalanma düzeylerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır. Özellikle 1 yıldan daha az faaliyet süresine sahip olan, daha az ülke ile dış ticaret gerçekleştiren, toplam ticaretleri içerisinde dış ticaretlerinin payı düşük olan firmaların internetten faydalanma düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to determine the extent, in which companies use the internet in their corporate operations and foreign trade transactions, and also to examine the level of utilization of the Internet in terms of corporate functions and foreign trade in terms of the characteristics of the companies (the sector, the countries where they export and import the most, etc.). Questionnaire form which was formed in line with the purpose; and applied to the company managers of 106 companies in the Organized Industrial Zone of Gebze, Kocaeli. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program was used to evaluate the data obtained from the questionnaires. percentage and frequency analysis were used to determine the descriptive characteristics of companies, mean and standard deviation statistics were used to determine the corporate operations and internet usage in foreign trade transactions. T-test, One-way Anova eTst and Scheffe Tests were applied as hypothesis tests. As a result of the research, it has been determined that companies benefit from internet in their corporate operations and foreign trade transactions in high level, but they cannot benefit from the internet in order to take orders and their pricing processes as much as other transactions. It was determined that the levels of Internet usage in corporate operations and foreign trade transactions in terms of the descriptive characteristics of companies were differed. In particular, it is found that companies with less than 1 year of activity, or have foreign trade with fewer countries, or total share of foreign trade in their overall trade have less share of Internet usage.