Bambu ve kızılçam odun unu takviyeli farklı molekül ağırlığına sahip polietilen esaslı kompozitlerin üretilmesi ve özelliklerinin belirlenmesi
Manufacturing of polymer composites using pe with different molecular weight and red pine wood flour and determination of properties
- Tez No: 564953
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MENGELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Red pine wood flour, low and high density polyethylene (AYPE and YYPE), polymer composites, mechanical properties
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Lignoselülozik esaslı takviye/dolgu malzemesi kullanılarak polimer kompozit üretimi artarak devam etmektedir. En çok kullanılan polimerler arasında polietilen (PE) ilk sıralarda yer almaktadır. Çok farklı özelliklere sahip PE üretimi mevcuttur. Genelde bunları birbirinden ayıran en temel özelliklerden bir tanesi polimerin molekül ağırlıklarındaki farklılıklarıdır. Bu tez çalışmasında, bambu ve kızılçam odun unları ile iki farklı molekül ağırlığına sahip PE kullanılarak odun plastik kompozitler üretilmiştir. Kompozit örneklerin üretimi ekstrüzyon ve enjeksiyon kalıplama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üretilen kompozitlerin mekanik (çekme direnci, eğilme direnci, elastikiyet modülü ve kopmada uzama),fiziksel özellikleri (yoğunluk) ve termal (termogravimetrik analizi, difaransiyel tarama kalorimetre analizi) belirlenmiştir. Üretilen kompozitlerin fiziksel, mekanik ve termal özellikleri üzerine kullanılan odun ununun ve molekül ağırlığının etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of lignocellulosic materials as reinforcer/filler is gradually increasing in polymer composite manufacturing. Polyethylene (PE) can be listed among the top commercially used polymer. PE can be synthesized with a variety of product properties. Molecular weight of PE is an important parameter for the product selection. In this study low and high molecular weight PE and red pine and bamboo wood flour are used in the manufacture of polymer composites. Filler and polymer blend first extruded and pelletized. Later these pellets were injection mold in test samples. Mechanical (tensile strength, modulus, elongation at break, flexural strength, modulus), physical properties (density) and thermal properties (Thermogravimetric analysis (TGA), differential scanning calorimetry (DSC)) were measured on produced sample groups. Through this study, the effects of molecular weight of PE and wood flour on produced composites were investigated.