Örgütsel adaletin duygusal emek üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
The effect of organizational justice on emotional labor
- Tez No: 564965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Adalet, Duygu, Davranış, Emotional Labor, Justice, Emotion, Behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hizmet sektörünün ekonomideki ağırlığının artmasıyla örgütlerde duygu kavramı önemli bir unsur haline gelmiştir. Hizmet sektöründe rekabet açısından avantajlı olabilmenin koşulu ise kaliteli hizmet sunumu algısı ve beraberinde getireceği müşteri memnuniyetidir. Bu doğrultuda yöneticiler işgörenlerden fiziksel ve zihinsel emek çabalarının yanında duygusal emek gösterimleri de istemektedir. Duygusal emek işgörenlerin hizmet alan kişilerle olan etkileşimlerinde örgüt tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde duygularına yön vermesi şeklinde ifade edilmektedir. İşgörenlerin duygusal emek gösterimleri örgütsel etkenlerden ve kişilik özelliklerinden etkilenebilmektedir. Bu doğrultuda hizmet alan kişilere doğru olarak kabul edilen duyguların aktarılabilmesi amacıyla işgörenlerin örgüt içerisindeki ücret dağıtımına, karar ve prosedürlerin dağıtımına ve kişiler arası ilişkilere dair algıladıkları adaletin de önemi açıktır. Bu çalışmanın amacı kişilerin örgüte yönelik adalet algılarının duygusal emek gösterimleri üzerindeki etkisini belirleyebilmektir. Çalışma Kütahya İlinde faaliyet gösteren özel bir işletme çalışanlarının katılımıyla gerçekleşmiştir. Elde edilen verilerin analizinde anova, t testi ve regresyon analizlerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the weight of the service sector in the economy increases, the concept of emotion has become an important element in organizations. The condition of being advantageous in terms of competitiveness in the service industry is the sense of good service quality and customer satisfaction that brings with it. In this direction, the managers want emotional labor from employees in addition to the efforts of physical and mental labor. Emotional labor is expressed in a way that the employees direct their emotions in the framework of the rules set by the organization in their interaction with the service recipients. Emotional labor display of employees can be affected by organizational factors and personality traits. The importance of the justice that employees perceive in relation to the distribution of wages, the distribution of the decisions and procedures within the organization, and the inter-personal relationships is also obvious for the transfer of the desired feelings to the service recipients. The purpose of this study is to examine the effect of people's justice perception towards organization on emotional labor display. The study was carried out with the participation of employees of a private company operating in the province of Kutahya. Anova, t-test and regression analyzes were used in the analysis of the data obtained.