Balık ağları yıkama atıksularının Fenton prosesi ile arıtımı
Treatment of fish nets washing wastewater by Fenton process
  1. Tez No: 564973
  2. Yazar: KAMİL ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ŞULE KAPLAN BEKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balık ağları atıksuyu, fenton prosesi, KOİ, renk, Fishing nets wastewater, fenton process, COD, color
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez çalışmasında su ürünleri yetiştiricilik sektöründe kullanılan balık ağlarının temizlenmesi neticesinde ortaya çıkan atıksuların ileri oksidasyon yöntemi olan fenton prosesi ile arıtılması çalışılmıştır. Balık ağları yıkama atıksuları hem içerdikleri yüksek organik madde bakımında (balık kalıntıları, balık yemleri, ölü balıklar vb.) hem de deniz suyunun karakteristik özelliği olan yüksek iletkenlik değerinden dolayı çevresel sistemler için oldukça tehlikelidir ve bu sebeple bu atıksuların arıtılması gerekmektedir. Kendine özgü karakterizasyonundan dolayı konvansiyonel arıtma prosesleri ile arıtılması güç olan balık ağları yıkama atıksuları için ileri arıtma teknolojilerinin kullanılması gerekmektedir. Tez kapsamında ileri oksidasyon proseslerinden Fenton prosesi ile balık ağları yıkama atıksularında KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) ve renk giderimi laboratuvar ölçekli arıtılabilirlik testleri ile incelenmiştir. Tez çalışmasında farklı konsantrasyonlarda Fe2+ etkisi, H2O2 etkisi ve pH etkisi çalışılmıştır. Fenton prosesine ana faktörlerin etki yüzdesinin belirlenmesi amacıyla Yates Algoritmasına dayanarak ANOVA yöntemiyle yapılan değerlendirme sonuçlarına tez içinde yer verilmiştir. Anlamlılık testleri %95 güven aralığında F-testi ile belirlenmiş ve istatistiksel önemi %95'den küçük olan etkiler dikkate alınmamıştır. Yapılan testler sonucunda 3000 mg/L Fe2+, 3000 mg/L H2O2 ve pH 3'de 120 dk'da optimum KOİ ve renk giderimleri elde edilmiştir. Çalışma sonunda en yüksek KOİ giderimi %76, renk giderimi ise, 465 nm (Pt-Co)'de %95, RES-436'da %94, RES-525'te %95, RES-620'de %95 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak balık ağları yıkama atıksularının arıtımı için fenton prosesi alternatif bir ileri arıtma yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Fenton process is used for treatment wastewater resulting from the cleaning of fish nets in aquaculture sector. Wastewater from cleaning process of fishnet requires treatment due to its high organic matter load (fish residues, fish feeds, dead fish, etc.) and the high conductivity which is close to the characteristic of sea water. Advanced treatment technologies are needed for fishing net cleaning process wastewater since its unique characterization. In the scope of the study, laboratory scale treatability and tests conducted by using Fenton process to remove (chemical oxygen demand) COD and color. In this study, effect of concentrations of Fe2+, H2O2 and pH were studied individually. In order to determine the effect percentage of the main factors on the Fenton process, the results of the evaluation with ANOVA method based on the Yates Algorithm are expressed in the thesis. Significance tests were determined by F-test at 95% confidence interval and effects which have less statistical significance than 95% were not considered. As a result, optimum COD and color removal were obtained in 3000 mg / L Fe2+, 3000 mg / L H2O2 and pH 3 in 120 minutes. At the end of the study, the highest COD removal determined as 76%, and the color removal determined as for 95% at 465 nm (Pt-Co), 94% at RES-436, 95% at RES-525, and 95% at RES-620. Fenton process may be promising advanced treatment method for the treatment of fishing nets washing wastewater.