Skolyozu olan bireylerde columna vertebralis anomalilerinin radyolojik olarak değerlendirilmesi
Radiological evaluation of columna vertebralisanomalies in individuals with scoliosis
- Tez No: 565199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL IRMAK SAPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Columna Vertebralis, Anomali, Radyolojik Değerlendirme, Scoliosis, Columna Vertebralis, Anomaly, Radiological Evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Columna vertebralis; hem kas-iskelet sistemi hem de sinir sisteminin hayati unsurudur. Bu bölgede meydana gelen skolyoz ve çeşitli konjenital anomalilerbireyin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebepten uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin amacı, düzgün vedengeli bir omurga sağlamaktır. Hastaya uygun ve doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi için skolyozu olan bireylerde columna vertebralis anomalileri sıklığının ve morfolojisinin bilinmesi oldukça önemlidir. Çalışmamızda, 266 skolyozlu bireyin columna vertebralis anomalileri radyolojik olarak retrospektifdeğerlendirildi. Yaş gruplarına göre skolyozun sıklığı karşılaştırıldığında,skolyozunen sık 61-79 yaş grubunda olduğubelirlendi (p=0.01). Skolyozun görüldüğü omurga bölgesi açısından karşılaştırıldığında tüm yaş gruplarında en sık lumbal bölgede olduğu görüldü (p=0.001). Kadınlar ve erkekler yaş gruplarına göre skolyoza eşlik eden konjenital anomali(hemivertebra, kelebek vertebra, spina bifida, blok vertebra, füzyon defekti, siringomyeli, Arnold-Chiari sendromu, low conus, Sprengel deformitesi, segmantasyon anomalisi, spondilolistezis, tethered cord sendromu ve sekonder defekt) açısından karşılaştırıldığında; erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0.947), kadınlarda ise en sık anomali görülen grup 0-18 yaş grubuydu (p=0.000). Bu çalışmada elde ettiğimiz verilerle literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Spine is the vital element of both musculoskeletal and neural system. Scoliosis and vertebral anomalies which occur in this part affect the individual's life negatively. Therefore, the aim of all treatment methods is toprovide a smooth and balanced spine. It is very important to knowthe frequencyandmorphologyof the spine anomalies in patient withscoliosis in order to apply the appropriate and correct treatment method for the patient. In this study, the anomalies of the vertebral columnof 266 patients with scoliosis were evaluated radiological retrospectively. When the incidence ofscoliosis wascomparedaccordingto agegroups, it was determined that scoliosis was the most common 61-79agegroup(p=0.01). When compared with respect to thespineregion wherescoliosiswasobserved, it was found that lumbar region was the most common in all age groups (p=0.001). Women and men were compared according to age groups for congenital anomaly (hemivertebra, butterfly vertebra, spinabifida, block vertebra, fusion defect, syringomyelia, Arnold–Chiari syndrome, lowconus, sprengel deformity, segmentation anomaly, spondylolisthesis, tethered cord secondery defect)that accompanying scoliosis.There was no statistically differencein male patients(p = 0.947),however the most common anomaly in female patients was in the 0-18age group (p = 0.000). Theaim of this study was to contribute to the literatüre with the dataobtained.