Hemşirelikte mesleki tıbbi hata eğiliminde vardiyalı çalışmanın etkisi
The effect of shiftwork on the tendency of vocational medical error at nursing
  1. Tez No: 565200
  2. Yazar: GÜLCAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Tıbbi Hata, Vardiyalı Çalışma, Uyku, THEÖ, EUD, UDÖ, Nursing, Medical Error, working with shiftwork, sleep, THEO, EUD, UDO
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsan sağlığının ve yaşamının korunması için asgari bilgi, bececeri ve deneyimden yoksun olarak Hemşirelik hizmeti sunan kişiler sundukları insanların hayatlarını tehlikeye sokabilmektedirler. Tıbbi hatalar, sağlık sistemlerinin temel sorunları arasındadır. Tıbbi hatalarla karşılaşmayan sağlık sistemi yoktur. Tıbbi hataların en az gerçekleştiği sağlık sistemleri arzu edilen sağlık sistemleridir. Hemşirelik hizmetlerinin sunumunun gereklerinden olan vardiyalı çalışma sisteminin getirdiği yoğun ve uzun çalışma saatlerinin, düzensiz ve kalitesi düşük uykunun tıbbi hata eğilimi riskini arttırdığı varsayılmaktadır.Tıbbi hataların önlenmesinde sağlık profesyoneli olan hemşirelik mesleğinin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı; Hemşirelik mesleğinde mesleki tıbbi hata gelişiminde vardiyalı çalışmanın etkisinin belirlenmesidir. Hemşirelerin tıbbi hata eğilimlerinin vardiyalı çalışma sistemi ile ilişkisinin bilinmesi tıbbi hataların önlenmesi yönünde geliştirilecek tedbirlerin alınmasında, hemşirelerin vardiya sisteminin düzenlenmesinin ve hemşirelerin yasal durumlarla karşı karşıya kalmalarının önlenmesi/azaltılması amaçlanmıştır. Belirtilen konuda Tekirdağ ilinde çalışma yapılmamıştır. Planlanan çalışma sonucunda elde edilen veriler hem il özelinde hem de literatüre katkı sağlayacaktır. Bu amaçla Tekirdağ İlinde Süleymanpaşa da çalışan hemşireler arasında Kişisel bilgileri içeren sorular, Tıbbi hata eğilim ölçeğine ait sorular, Epworth Uykululuk Öçeğine ait sorular, Uyku Döngüsü Ölçeğine ait sorular uygulanarak ,elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada mesleki tıbbi hata, vardiyalı çalışma sisteminin tıbbi hata üzerine etkisi belirlenerek hemşirelere ve kurum yöneticilerine konuyla ilgili farkındalık oluşması sağlanacaktır. Bu durumda hemşirelik mesleğini yerine getiren sağlık çalışanlarının tıbbi hatalarının en aza indirilmesi, verimli çalışma saatlerinin ayarlanması daha kaliteli sağlık hizmeti sunmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir..
Özet (Çeviri)
The people who provide service of Nursing being deprive of minimum knowledge, skill and experience for protecting the human health and life may put the lives of those people in danger. Medical errors are among the main problems of healthcare systems. There is no healthcare system that has never encountered any medical errors. The healthcare system where there is minimum medical error is the desired healthcare system. It has been supposed that busy and long study hours, irregular and poor sleep that shiftwork causes which is one of the requirements of the service of Nursing increase the risk of medical error tendency. The profession of nursing which is a medical professional has been known to have an important place in preventing medical errors. The aim of this study is to determine the effect of the shift work in vocational medical error in the profession of Nursing. It has been aimed to have an idea about the relationship between the tendency of medical errors of the nurses and the shift work system, to take precautions of preventing medical errors, to organize the shiftwork system of the nurses and to prevent/decrease the legal procedures that the Nurses encounters. There is not a study carried out about this subject in Tekirdag. The data obtained at the end of the study planned will make contribution to both the province and the literature. For this reason, questions including personal information, questions of medical error tendency scale, questions of Epworth Scale of Doziness, questions of sleep cycle have been implemented and the findings obtained has been analyzed. In the study, it will be possible to create awareness about the subject among the nurses and the administrators of the institution by determining vocational medical error, the effect of the shiftwork system on medical error. In this case, it has been predicted that more services with quality will be possible by decreasing the medical errors of medical staff and regulating the effective working hours.