Çok değişkenli verilerin grafiksel sunumu
Graphical presentation of variable data
  1. Tez No: 565198
  2. Yazar: ELANUR KULAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok değişkenli grafikler, tek değişkenli grafikler, kalitatif değişkenli grafikler, kantitatif değişkenli grafikler, tablolar, Multivariate graphs, univariate graphs, qualitative graphs, quantitative graphs, tables
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada çok değişkenli verilerin çeşitli grafiklerle sunumu yapılmıştır. Tek değişken ve çok değişken farkının anlaşılabilmesi adına tek değişkenli birçok grafik türü de çizilmiştir. Grafikler çizilirken 8 adet paket program ve 3 adet grafik çizimi sitesi kullanılmış olup, toplamda 43 olmak üzere 38 adet farklı grafik türü çizilmiştir. Çalışmanın amacı; basit, anlaşılır ve görsel açıdan dikkat çekici olması gibi esas amaçlarına uygun şekilde oluşturulan tek değişkenli ve çok değişkenli grafiklerin, rahatlıkla kullanılması, verilerin grafiklere aktarılması ve üstünde pek durulmayan çok değişkenli grafiklerin kullanılmasına teşviktir. Grafiklerin çizim aşamalarının bulunması, kullanacak kişi için kolaylık sağlayacak önemli bir kılavuz niteliğindedir. Bu çalışmada veriler, kalitatif veri ve kantitatif veri olarak ayrılıp grafikler oluşturulmuştur. Ancak birçok grafik her iki tür verinin uygulamasıyla da çizilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, multivariate data were presented with various graphs. In order to understand single variable and multivariate difference, many types of univariate graphs are also drawn. 8 graphics programs and 3 graphic drawing sites were used. A total of 38 different graph types are drawn. Graphs are formed without deviating from the main objectives such as simple, clear and visually remarkable graphics; it has become very useful with the application of appropriate data sets. The drawing stages of the graph are a guide for the user. In this study, the data were separated qualitatively and quantitatively and graphs were formed. however, many graphs can be drawn by applying both types of data.