Sağlıklı bireylerde farklı izotonik kuadriseps egzersiz eğitimlerinin kas kuvveti, kalınlığı ve denge üzerine etkisi
Effect of different izotonic quadriceps exercise training on muscle strength, muscle thickness and balance in healthy individuals
- Tez No: 565230
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL GELECEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: eksentrik eğitim, konsantrik eğitim, kas kuvveti, hipertrofi, denge, öne sıçrama, eccentric training, concentric training, muscle strength, hypertrophy, hop test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamız, aynı bireyin dominant ve dominant olmayan ekstremitelerinde 8 haftalık ilerleyici dirençli, Kuadriseps kasına özel oluşturulmuş konsantrik ve eksentrik egzersiz eğitimlerinin; kas kuvveti, kasın kalınlığı, tek ayak dinamik denge ve sıçrama üzerine etkilerini belirlemek ve etkiler arası farkları karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 21,05±2,01 yıl olan toplam 20 genç birey (40 alt ekstremite) dahil edildi. Katılımcıların sağ ve sol alt ekstremiteleri basit rastgele örnekleme yöntemi ile Konsantrik Egzersiz Grubu (KEG) (n=20 alt ekstremite) ve Eksentrik Egzersiz Grubu (EEG) (n=20 alt ekstremite) olarak iki gruba ayrıldı. Katılımcıların bir alt ekstremite Kuadriseps kasına dirençli konsantrik egzersiz eğitimi uygulanırken, diğerine dirençli eksentrik egzersiz eğitimi farklı iki pozisyonda uygulandı. Orta şiddetli egzersizler haftada 3 gün toplam 8 hafta boyunca gözetimli olarak yaptırıldı. Katılımcıların kas kuvveti (Hand-held dinamometre ve 1-MT), kas kalınlığı (Ultrason görüntüleme) ve tek ayak dinamik denge (Biodex) ve sıçrama mesafesi (tek bacak öne sıçrama testi) ölçüldü. Değerlendirmeler egzersiz eğitiminden bir hafta önce ve eğitimden bir hafta sonra yapıldı. Bulgular: Hem KEG hem de EEG'de ilk değerlendirmeyle karşılaştırıldığında 8 haftalık eğitim sonunda, kas kuvveti ve kas kalınlığında artış meydana geldi, denge ve sıçrama performansları arttı (p0.05). Sonuç: Kişisel özelliklere bağlı egzersiz eğitimlerindeki farklılıkları elimine ettiğimiz çalışmada, sonuçlarımız konsantrik ve eksentrik egzersizlerin kas kuvveti, kas kalınlığı, tek ayak denge ve sıçrama üzerine etkilerinin benzer olduğunu ancak vastus intermediusta hipertrofi için eksentrik egzersizlerin tercih edilebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study was conducted in order to determine and compare the effects of 8 week progressive resistance concentric and eccentric exercise training specially designed for quadriceps muscle on muscle strength, muscle thickness, single leg balance and hop test in the dominant and non-dominant extremities of the same individual. Method: A total of 20 young individuals (40 lower extremities) with a mean age of 21,05±2,01 years were included in the study. The right and left lower extremities of the participants were divided into two groups as Concentric Exercise Group (CEG) (n=20 lower extremity) and Eccentric Exercise Group (EEG) (n=20 lower extremity) by simple random allocation. One of the lower extremity quadriceps muscle of the participants was given concentric exercise training and the other extremity was given eccentric exercise training in two different positions. Moderate progressive exercises were done 3 days a week, through 8-week. Participants' muscle strength (Hand-held dynamometer and 1-RM), muscle thickness (ultrasound imaging), athlete's single leg test (Biodex) and single leg hop test were measured. Measurements were performed one week before and after the 8-week training. Results: There were improvements in muscle strength, muscle thickness, balance and jump performance at the end of 8-week training in both groups. When the mean differences of CEG and EEG were compared with each other, EEG was more effective in increasing vastus intermedius resting muscle thickness than CEG, no other significant differences were found between groups (p>0.05). Conclusion: In our study, we eliminated the differences based on personal characteristics, and the results showed that the effects of concentric and eccentric exercises on muscle strength, muscle thickness, single leg balance and jump were similar but eccentric exercises could be preferred for hypertrophy for vastus intermedius.