En eski devirlerden Ege Göçlerine kadar Troya
Troy from the ancient era to Aegean Migritaition period
  1. Tez No: 565302
  2. Yazar: SUNA BARIŞ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Troya, Çanakkale Boğazı, Akalar, Homeros, Helen, Paris, Ege Göçleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünya tarihinde çok önemli bir yer tutan Troya kenti, Batı Anadolu'da bulunur. Günümüzde Çanakkale yöresinde yer alan bu kent, MÖ. 5. Binyıldan beri yerleşimin bulunduğu bir kenttir. Bulunduğu coğrafi konum nedeniyle bu topraklar üzerinde iki büyük savaş meydana gelmiştir. Bunlardan ilki, MÖ. 1240-1230 yılları arasında Akalar ve Troyalılar arasında gerçekleşen, Troya Savaşıdır. İkincisi ise 1915yılında yaşanmış olan Çanakkale Boğazlar Savaşıdır. Arkeolojik ve yazılı kaynaklar eşliğinde Troya kentini, en eski çağlardan itibaren tanıtmaya çalışacağız. Homeros'un İlyada adlı destanında bahsettiği Troya Savaşı, gerçekten Helen ve Paris yüzünden mi çıkmıştı, yoksa savaşın nedeni gerçekte farklı mıydı? Bu gibi soruların cevabını bulmaya çalıştığımız Tezimiz, Troya Savaşından sonra meydana gelen Ege Göçleri ve neticesinde, Troyalılar' a ne oldu sorusunun cevabı ile sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Troia city, which holds a very important place in World history, is located in Western Anatolia. Today the city of Çanakkale, B.C. It has been a seettlement since the 5th Millennium B.C. Two major wars on these lands occured due to the geographical location. The first of these is the Troia War between the Achaeans and Trojans between 1240-1230 B.C. The second is the Battle of the Çanakkale Strait War, which took place in 1915. Archaeological and written sources of the city Troia from the oldest ages we will try to promote. Was the war in Troy realy because of Helen and Paris, as Homer had mentioned in his epic Iliad, or was the reason for the war really different? The thesis that we tried to find the answers to such questions, resulted in the Aegean Migration after the Trojan War and the question of what happened to the Trojans. Keys Words: Troy, Battle of the Çanakkale Strait, Achaeans, Homer, Helen, Paris, Aegean Migration.