6360 Sayılı Kanun sonrası büyükşehir belediyelerinde yerel hizmetlerin kırsal kalkınmaya etkilerinin analizi: Manisa Salihli örneği
Analysi̇s of the effects of local servi̇ces on rural development i̇n metropoli̇tan muni̇ci̇pali̇ti̇es after the Law No. 6360: The case of Manisa Salihli
- Tez No: 565408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma, Büyükşehir Belediyesi, Belediye, 6360 sayılı kanun, Countryside, Rural Development, Metropolitan Municipality, Municipality, Law No. 6360
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türk idari sisteminde yapılan birçok atılım; hem merkezi yönetimde hem de yerel yönetimlerde önemli değişikliklere neden olmuştur. 6360 sayılı Kanun, yerel yönetimler açısından bugüne kadar ortaya konan yasalar arasında en radikal değişim ve dönüşümü sağlamayı amaçlayan hukuki metin olarak göze çarpmaktadır. 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu ile köylerin tüzel kişiliği kaldırılmış ve bağlı bulundukları ilçelerin mahallesine dönüştürülmüştür. Dolayısıyla, kırsal ve kentsel nüfus arasında bir ayrım kalmamıştır. Ancak, kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan insanların sosyal yapısı, ekonomik geçim kaynakları ve çevre ile ilişkileri şehirden oldukça farklıdır. Kırsal yerleşimler, doğa ile insan arasındaki ilişkinin kentle daha uyumlu olduğu ve geleneksel yaşamın sürdüğü yerlerdir. Ayrıca kırsal alanların karşılaştığı sorunları çözme yeterliliği de pek fazla değildir. Kırsal kalkınma çalışmaları çoğunlukla tarıma odaklanır, halkın katılımı göz ardı edilir ve kırsala özgü yaklaşımlar planlamaya dahil edilmez. Kırsal yerleşimler ile ilgili planlama ve yasama sistemindeki boşluk devam etmekte ve kırsal kesimi kararları ile birleştiren Büyükşehir Yasası, kırsal alanları pek çok yönde etkilemektedir. Bu çalışmada; 6360 sayılı Kanun sonrası büyükşehir belediyelerinde yerel hizmetlerin kırsal kalkınmaya etkilerinin, Manisa Salihli örneğinde ne yönde ilerlediği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Many enterprises in Turkish administrative system caused important changes in both central administration and local administration.The law no 6360, draws the attention as being a jural text which aims to provide the most radical change and transition among the laws which have been legislated up to now by the local administrations. With the law no 6360 of Metropolitan municipalities which was effectuated in 2012, the legal entities of villages were abolished and were transformed into neighborhood of the districts they were belonged to. So, there is no difference between rural and urban population.But the social structure, economical means of living and the relations with the others of the people living in the countryside are pretty different than the city. Rural settings are the places where the relation between the people and the nature are more coherent,and where people lead a traditional lifestyle. The sufficiency of rural settings isn't good enough to solve the problems they face. Rural progress works focus on the agriculture mosty; public participation is ignored and approaches which are peculiar to countryside are not included. The planning about the rural settings and the vacancy in the legislative system continue and the law of Metropolitan municipalities which combines countryside with its decisions, influences the rural settings in many aspects. In this study,in an example of Manisa Salihli,the effects of local services in Metropolitan municipalities on rural progress are going to be examined in what ways they will proceed after the law no 6360.