Stregth and stress corrosion resistance optimization of thick plate Al-7075 alloy
Al 7075 alaşımı kalın levhalarda mukavemet ve gerilmeli korozyon direncinin optimizasyonu
  1. Tez No: 56544
  2. Yazar: KAZIM TUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlandırmayı Geriletme ve Yeniden Yaşlandırma, YYA, 7075 Alüminyum Alaşımı, İndüksiyonla Isıtma, Sertlik, Elektriksel İletkenlik, Akma Mukavemeti, Gerilmeli Korozyon, DCB numunesi, DSC vı, Retrogression and Reaging, RRA, 7075 Aluminum Alloy, Induction Heating, Hardness, Electrical Conductivity, Yield Strength, Stress Corrosion, DCB Specimen, DSC IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde, malzemenin T651 ısıl işlemi sonucu kazandığı mukavemet değerinden bir ödün vermeden, gerilmeli korozyon direncini yükseltmek amacıyla yaşlandırmayı geriletme (retrograsyon) ve yeniden yaşlandırma (YYA) ısıl işleminin 4 inç (101.6 mm) kalınlığındaki 7075 alüminyum alaşımı levha malzemeye uygulanabilirliği incelenmektedir. Çalışmanın amacı sanayide uygulanabilir bir ısıl işlem pratiğini de içerdiğinden, yaşlandırmayı geriletme işlemleri indüksiyonla hızlı ısıtma ve klasik turbo elektrik firını kullanılarak yapılmıştır. Numuneleri hızla yaşlandırmayı geriletme sıcaklığı olan 210°C'ye ısıtmak için indüksiyon kullanılmakta ve yaşlandırmayı geriletme zamanı boyunca bu sıcaklığa ayarlanmış olan turbo fırında tutulmaktadır.Her işlem öncesi ve sonrasında malzemedeki elektriksel iletkenlik ve sertlik değişimleri izlenmektedir. YYA işlemi gören malzemelerle T651 temper durumundaki malzemenin akma ve çekme mukavemetleri kıyaslanmaktadır. Gerilmeli korozyon çatlak büyüme hızlan numunelerin hem yüzeyinden hem de merkezinden çıkarılan DCB (çift ankastre kiriş) tipi numunelerle belirlenmekte, ve çatlak büyüme hızı-gerilme şiddeti eğrileri sunulmaktadır. Elektrokimyasal sonuçlar farklı ısıl işlemler için korozyon potansiyellerini ve polarizasyon eğrilerini içermektedir. Bu çalışmada uygulanan yaşlandırmayı geriletme ve yeniden yaşlandırma pratiğinin kaim numunelerin hem yüzeyinde hem de iç kısımlarında iyileştirilmiş bir gerilmeli korozyon direncim maksimum mukavemetle birlikte sağladığı belirlenmiştir. Elektriksel iletkenlik ile gerilmeli korozyon direnci arasında önceki çalışmalarda bulunan kuvvetli ilişki doğrulanmıştır. Tarama elektron mikroskobu gözlemleri, T651 ile YYA temperlerine ait çekme ve gerilmeli korozyon numunelerinin kırılma yüzeyleri arasında önemli bir farklılığı ortaya çıkarmamaktadır. YYA ve T651 durumundaki malzemelerde yapılan geçirmeli elektron mikroskobu ve DSC incelemeleri, bu iki tempere ait içyapılarda önemli farklılığın olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the applicability of retrogression and reaging (RRA) heat treatment to 4-inch (101.6 mm) thick 7075 aluminum alloy plate to increase its stress corrosion resistance without any sacrifice from the maximum strength, offered by the alloy in T651 temper. Since the aim of the study also includes a commercially viable heat treatment practice, retrogression treatments are carried out by the use of rapid induction heating and of conventional circulatory oven heating. Induction heating is employed in order to heat the specimens rapidly up to retrogression temperature of 210°C, and then circulatory oven is used to hold the specimens at the retrogression temperature during retrogression. mElectrical conductivity and hardness variations are monitored prior to and after each treatment. Yield and tensile strength values of retrogressed and reaged specimens are compared to that of T651 starting temper. Stress corrosion crack growth rates are determined from the double cantilever beam specimens which are machined from both the center and the edge of the specimens, and crack growth rate versus stress intensity curves are presented. Electrochemical results includes corrosion potentials and polarization curves for different temper conditions. It is found that retrogression and reaging practice in this study improves the stress corrosion resistance of the alloy while maintaining peak - aged strengths both in the near surface and the interior of the thick specimens. The strong correlation, found in previous studies, between electrical conductivity and stress corrosion resistance is verified. Scanning electron microscopy observations on the fracture surfaces of tension and stress corrosion tests specimens reveals no marked difference between the peak-age T651 and RRA tempers. Transmission electron microscopy and differential scanning calorimetry evaluation of RRA and T651 indicate marked differences between the microstructures of the two alloy tempers.