Mesleki ve teknik eğitimde kalite yönetimi veakreditasyonun farkındalığı üzerine bir araştırma:Mühendislik eğitimi örneği
A research on quality management in vocational and technicaleducation and awareness of accreditation: A case ofengineering education
- Tez No: 565461
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mühendislik eğitimi, kalite yönetimi, akreditasyon. 2019. 127 sayfa, Engineering education, quality management, accreditation. 2019. 127 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
21. yüzyılda, eğitim ve öğretim kalitesi toplumların başarı seviyeleri hakkında bilgi vermektedir. Eğitim ve öğretimin kalitesini etkileyen etmenler arasında önemli bir yer tutan teknolojik ve bilimsel alandaki gelişmelerdir. Çağımızda var olan teknolojik gelişmeler, bilimsel alanda yapılan yenilikler, iletişim ağlarındaki çeşitlilikler ve ulaşım kolaylıkları toplumların yapısında değişikliklerin olmasına ve bu değişikliklere uyum sağlayanların gelişmesine olanak sağlamıştır. Küresel piyasalarda yer alabilmek ve rekabet ortamlarına hazırlıklı olmak için toplam kalite yönetimine önem vermek gerekmektedir. Sadece iş dünyası için değil aynı zamanda yükseköğretim kurumları için de toplam kalite yönetimi, toplumların gelişmesi adına önemli bir yer tutmaktadır. Yükseköğretim kurumlarından mühendislik fakültelerinde kalitenin sağlanması ve akreditasyonla bunun belgelenmesi kurumun uluslararası geçerliliğine katkı sağlamaktadır. Bu tezin amacı, öğrenciler, öğretim elemanları ve diğerlerinin (paydaşların) mühendislik eğitiminde kalite yönetimi ve akreditasyonun önemi üzerine farkındalıklarını ölçmektir. Bu amaçla araştırmanın örneklemini oluşturan mühendislik öğrencileri, öğretim elemanları ve mühendislik eğitimi alan kişilerden etkilenen diğerleri (paydaşlar) olmak üzere toplam 446 katılımcıya anket uygulaması yapılmış ve veriler SPSS 18 istatistik programından yararlanılarak yorumlanmıştır. Elde edilen veriler neticesinde öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve diğerlerinin (paydaşların); altyapı, öğretim programı, öğretim elemanı, öğrenci, çevresel ilişkiler ve kurumsal gelişme boyutlarında, akreditasyon adımlarının ve kalite olgusunun daha iyi kavranabilmesi, yapılacak işlerin sağlıklı yürütülebilmesi ve farkındalıkların artırılabilmesi adına gerekli iyileştirmelerin ve ilgili çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, the quality of education and training provides information about the success levels of societies. Among the factors affecting the quality of education and training are technological and scientific developments. The technological developments, scientific innovations, diversity in communication networks and transportation facilities in our age have enabled changes in the structure of societies and the development of those who adapt to these changes. In order to take place in global markets and to be prepared for competitive environments, total quality management is essential. Total quality management plays an important role not only for the business world but also for higher education institutions for the development of societies. Providing quality in the engineering faculties of higher education institutions and certifying this with accreditation contribute to the international validity of the institution. The aim of this thesis is to measure the awareness of students, faculty members and others (stakeholders) on the importance of quality management and accreditation in engineering education. For this purpose, a total of 446 participants, including engineering students, faculty members and others affected by engineering education, are surveyed and interpreted using SPSS 18 statistical program. As a result of the data obtained, at six different dimensions (infrastructure, curriculum, instructor, student, environmental relations and institutional development) of students, faculty and others (stakeholders); it was concluded that necessary improvements and related studies should be performed in order to better understand the accreditation steps and quality phenomenon, to carry out the works to be carried out healthily and to raise awareness.