Eğitimde toplam kalite yönetiminin mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarında uygulanma durumları
The application status of total quality management approach in professional and technics secondary education institutions.
- Tez No: 214861
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. FATMA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Kız Meslek Lisesi, The Applıcatıon Status Of Total Qualıty Management, Girl?s Vocational Highscools
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ile Toplam Kalite Yönetimi Yaklaşımı üzerinde durularak, Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim kurumlarındaki okul çalışanlarının (okul yöneticileri, öğretmenler, memurlar, kantin işletmecileri, temizlik personeli?vb.) öğrencilerinin ve velilerin yapacakları değerlendirmelere göre okullarındaki toplam kalite yönetimi uygulanma durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırma evrenini Bursa ili, merkez ilçesinde bulunan Anadolu Kız Meslek Ve Kız Meslek Liseleri oluşturmaktadır. Örneklem grubu merkez ilçede bulanan, 2006- 2007 eğitim öğretim yılında faaliyet gösteren 3 adet Anadolu Kız Meslek Ve Kız Meslek Lisesi oluşturmuştur. Bu 3 okul yerleşim yeri olarak aynı ilçeden seçilmişlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket sorularının hazırlanmasında Likert Ölçeği model alınarak 3 farklı anket formu oluşturulmuştur.Verilerin istatistiksel analizi SPSS13.0 istatistik paket programında yapılmış, sonuçlar tablo halinde sunulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırma bulgularından şu sonuçlar elde edilmiştir:Anadolu Kız Meslek Ve Kız Meslek Lisesi okul çalışanlarının TKY'nin uygulanma durumlarına ilişkin değerlendirmeleri arasında anlamlı faklılıklar vardır.Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre TKY'nin uygulanma durumlarına ilişkin değerlendirmeleri arasında anlamlı faklılıklar vardır.Velilerin anne ya da baba olma durumlarına göre TKY'nin uygulanma durumlarına ilişkin değerlendirmeleri arasında anlamlı bir faklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Focusing on Total Quality Management Approach in this research, it is aimed to fix application status of total quality management at their schools according to evaluations that will be done by school staff at Professional and Technics Secondary Education institutions (school directors,teachers,officials,canteen managers,cleaning personel?etc.),students and their parents.Anatolian Girl?s Vocational Highschools and Girl?s Vocational Highschools in centre and remote towns of Bursa form the perimeter of research. Three Anatolian Girl?s Vocational Highschools and Girl?s Vocational Highschools which are in the centre town and which are active in 2006-2007 education year form the respondent group. These three schools are chosen from the same town. Questionnaire technique is used as a tool to collect data in the research. Three different questionnaire forms are constituted using Likert Scale as a model to prepare questions of questionnaire.Including 100 each school staff, student and parents questionnaire, totally 900 questionnaires are distributed to schools which form the respondent group, 630 of questionnaires sent back are accepted valid and put into evaluation.The statistical analysis of data is done in the SPSS13.0 statistic package programme, the results are presented and interpretted as a table.Those results are obtained from the findings of research:There are significant differences among the evaluations of school staff at Anatolian Girl?s Vocational High schools and Girl?s Vocational Highscools related to application status of TQM.There are significant differences among the evaluations related to application status of TQM according to class levels of students.It is not found that there is a significant difference among the evaluations related to application status of TQM according to parents? status of being mother or father.