Representation of identity simulations through consumption posts on Instagram
İnstagram'da tüketim paylaşımları aracılığıyla kimlik simülasyonlarının temsili
  1. Tez No: 565468
  2. Yazar: TUĞBA İKBAL SOĞUKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: consumption, fashion, self-presentation, social media, Instagram, fashion bloggers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kitle iletişim araçlarının geçirdiği değişim sayesinde, yeni iletişim ortamları hem gerçek hem de olası benliklerin deneyimlenmesine olanak sunmaktadır. Bu çalışma, bireylere 7/24 paylaşım, sosyalleşme, bilgi edinme, eğlenme, gündemi ve modayı takip etme vb. imkanı sağlayan, sosyal medyanın en etkin ağlarından Instagram'da, moda bloggerlarının kendilerini nasıl sunduklarını, işbirliği yaptıkları markaları bu sürece nasıl dâhil ettiklerini ve takipçilerine moda gibi önemli bir tüketim pratiği aracılığıyla hangi mesajları verdiklerini, verdikleri bu mesajları aracı kılarak kendi benlik sunumlarını nasıl ifa ettiklerini araştıracaktır. Çalışma, Instagram'da önemli sayıda takipçisi bulunan moda bloggerlarının kendi tüketim alışkanlıklarını, sosyal hayatlarını, aile ve arkadaşlık ilişkilerini, medeni durumlarını, eğitim seviyelerini, kariyer çizgilerini, ideolojik fikirlerini vb. sosyal medya üzerinden yeniden yaratıp kurgulayarak, kendileri için yeni ideal benlikler oluşturduklarını söylemektedir. Özetle, çalışma Instagram üzerinden yapılan her etkinlik ile yeni bir benlik oluşturulduğunun altını çizmektedir. Çalışma, beş kadın moda bloggerıyla yapılan derinlemesine görüşmeler aracılığıyla, moda bloggerlarının sosyal medyanın interaktif yapısı dâhilinde kullandıkları benlik sunum stratejilerini Ervin Goffman'ın gündelik yaşamda benliğin sunumu teorisi bağlamında değerlendirecektir. Moda bloggerlarının özellikle modayla ilgili tüketim pratiklerinin kendilerini Instagram'da sunma biçimlerindeki rolünü, Goffman'ın dramatik canlandırma, idealize etme, gizemlileştirme, gerçeklik ve düzmece, bölgeler ve bölgesel davranışlar parametreleri çerçevesinde ele alacaktır. Moda bloggerları ayrıca çevrimdışı öznellikleriyle sosyal medyada idealize ettikleri görsel benlikleri arasında zaman zaman gerilimler deneyimlemektedirler. Bununla ilişkili olarak, çalışmada ayrıca bloggerlarının, ideal benliklerini markaya dönüştürme süreçlerinde gerçek ve görsel benlikleri arasında doğan gerilimleri idare etmek için, kendilerini kendi kimliklerinden nasıl soyutladıkları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
New communication environments may enable experiencing both actual and possible selves based on the changes undergone by the instruments of mass communication. This study scrutinizes how fashion bloggers present themselves on Instagram, as one of the most popular social media platforms which offers the possibility of 7/24 socializing, information-gathering, entertaining, following the news and fashions etc., how they include the brands they cooperate with in this process, what messages they give to their followers by means of an important consumption practice like fashion, and how they perform their own self-presentations by making these messages a mediator. This study suggests that fashion bloggers who have significant numbers of followers on Instagram create new ideal selves for themselves by rearticulating their own consumption habits, social lives, family and friendship relations, marital statuses, education levels, career paths, ideological opinions etc. To sum up, the study underlines that a new self is created and presented with each activity performed on Instagram by a fashion blogger. Through in-depth interviews with five popular female fashion bloggers, the study discusses the strategies of self-presentation used by them within the interactive structure of social media, within the context of Ervin Goffman's theory of self-presentation in everyday life. It assesses the role of their consumption practices, particularly regarding fashion, in the way they present themselves on Instagram, drawing on Goffman's parameters of dramatic realization, idealization, mystification, reality and fake, region and region behaviors. The fashion bloggers also experience some tensions between their offline subjectivities and the virtual selves they represent on social media. Related to this, the study also handles how they resolve the tensions between their offline and online identities that emerges in the process of making their ideal selves into a brand by strategically isolating themselves from their offline identities.